latinica  ћирилица
01/08/2024 |  07:30 | Аутор: ТАНЈУГ

Бивши предсједник Гвинеје осуђен на 20 година за наручивање масакра на стадиону

Бивши предсједник западноафричке државе Гвинеје Муса Дадис Камара проглашен је кривим за злочине против човјечности јер је надгледао масакр на стадиону и масовно силовање продемократских демонстраната прије 15 година.
Муса Дадис Камара (Фото: EPA/STR) -
Муса Дадис Камара (Фото: EPA/STR)

Суђење бившем предсједнику, капетану Муси Дадису Камари, као и још 11 других, укључујући бившег шефа предсједничке гарде, владине министре и безбједносне званичнике, виђено је као тест за регион у позивању војних владара на одговорност.

Камара је осуђен на 20 година затвора, а поручник Абубакар Дијаките, бивши шеф предсједничке гарде, осуђен је на 10.

Судија је прогласио кривим још шест оптужених, а четворицу ослободио, укључујући бившег министра здравља, преноси Њујорк тајмс.

- Муса Дадис Камара проглашен је кривим за злочине против човечности на основу командне одговорности - рекао је судија Ибрахима Сори Тункара.

Масакр, који је трауматизирао једну генерацију Гвинејаца, догодио се 28. септембра 2009, када су продемократски демонстранти одржали масовни протест на стадиону у Конакрију против Камаре, који је преузео власт у државном удару.

Оптужен је да је надгледао масакр, у којем је стотине припадника снага безбједности упало на стадион и отворило ватру на демонстранте.

Поред убијених, стотине људи је рањено, а најмање 109 жена је силовано или сексуално нападнуто, неке палицама и бајонетима, према исказима свједока и истрази Уједињених нација из 2009. године.

Тијела оних који су покушали да побјегну или се сакрију пронађена су разбацана по терену стадиона и око његових капија, зидова и свлачионица.

Након тога, снаге безбједности су покушале да прикрију масакр, закопавајући тијела у масовне гробнице и запечативши стадион, наводи Хјуман рајтс воч.