latinica  ћирилица
01/08/2024 |  07:25 ⇒ 09:13 | Аутор: ТАНЈУГ

Терористи оптужени за 11. септембар признали кривицу и избјегли смртну казну

Тројица мушкараца оптужена да су помогли у планирању терористичких напада 11. септембра укључујући и наводног организатора Халида Шеика Мохамеда, склопили су споразуме о признању кривице који ће им омогућити да заобиђу смртну казну, пренио је Њујорк пост позивајући се на неименоване изворе.
Затвор у Гвантанаму (Фото: EPA/RANDALL MIKKELSEN) -
Затвор у Гвантанаму (Фото: EPA/RANDALL MIKKELSEN)

- Управа за сазивање војних комисија склопила је претпретресне споразуме са Халидом Шеиком Мохамедом, Валидом Мухамедом Салихом Мубараком Бин 'Аташем и Мустафом Ахмедом Адамом ал Хавсавијем, тројицом саоптужених у случају 11. септембра који се одржава у заливу Гвантанамо - потврдио је портпарол Канцеларије војних комисија (ОМЦ).

Оптужени за тероризам биће поштеђени смртне казне као дио споразума о признању кривице.

ОМЦ је навео да конкретни услови и одредбе претпретресних споразума нису одмах доступни. Уговори би требало да буду званично објављени данас а изрицање пресуда биће обављено у заливу Гвантанамо.

Тројица оптужених терете се за пружање обуке, финансијске подршке и друге помоћи терористима који су отели путничке авионе и оборили их на Свјетски трговински центар, Пентагон и поље у Шенксвилу у Пенсилванији, 11. септембра 2001. године.