latinica  ћирилица
31/07/2024 |  17:19 ⇒ 17:32 | Аутор: ТАНЈУГ

Скупштина Србије усвојила Декларацију о заштити права и будућности српског народа (ВИДЕО)

Посланици Скупштине Србије усвојили су данас Декларацију о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа.
Скупштина Србије (фото: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ nr) -
Скупштина Србије (фото: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ nr)

За Декларацију је гласало 139, против је било девет, нико није био уздржан, а шест посланика није гласало.

Владе Србије и Републике Српске усвојиле су, у оквиру Свесрпског сабора у Београду, 8. јуна, предлог Декларације о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа, у којој се констатује да српски народ представља јединствену цијелину, да је Косово и Метохија неотуђиви дио Републике Србије, једна од одредница националног идентитета Срба, као и да се не подржава резолуцију о Сребреници.

Декларација садржи 49 закључака, ставова и циљева које је у доброј вери и у циљу очувања мира, стабилности, националног, културног и вјерског идентитета, као и у циљу интензивирања и продубљивања сарадње и међусобне заштите усагласио Свесрпски сабор српског народа Србије и Српске.

У првих неколико тачака Декларације наводе се детаљи о томе ко чини и ко конституише Свесрпски сабор.

Свесрпски сабор одбацује разне наметане префиксе који су додавани испред именице "Срби", јер, наводи се, припадници српског народа имају право да се називају Србима, ма гдје тренутно живјели.

Закључено је да ће Свесрпски сабор бити одржаван сваке двије године, као и да се очекује пуна реализацију процеса националног помирења и превазилажења историјских подела унутар српског народа.

Препоручује се институцијама Републике Србије и Српске да дјелују јединствено и координисано и да уложе напоре да би се зауставила асимилација Срба у државама региона, али и широм свијета.

Свесрпски сабор нагласио је да је Република Српска јединствен и недељив уставноправни субјект који самостално обавља своје уставотворне, законодавне, извршне и судске функције у складу са Уставом БиХ - Анексом четири Дејтонског мировног споразума и чија територија не може бити отуђена мимо Устава и закона Републике Српске.

У документу се наводи и да Свесрпски сабор подржава напоре Републике Србије у очувању територијалног интегритета и суверенитета, гарантованих међународним правом и Резолуцијом 1244 и другим резолуцијама Савјета безбједности Уједињених нација, као и право и дужност Републике Србије да се посвети опстанку српског народа на Косову и Метохији".

Владе Србије и Републике Српске усвојиле су 8. јуна у Београду, у оквиру Свесрпског сабора, Декларацију о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа.

Тај документ Народна скупштина Републике Српске усвојила је 3. јула.