latinica  ћирилица
31/07/2024 |  16:20 ⇒ 16:22 | Аутор: sputniknews.com

Министарство спољних послова Ирана: САД саучесник у ликвидацији лидера Хамаса

Сједињене Америчке Државе су саучесници у ликвидацији лидера политичког крила Хамас Исмаила Ханијеа у Техерану, саопштило је Министарство спољних послова Ирана.
Протести због убиства Исмаила Ханијеа (Фото: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH) -
Протести због убиства Исмаила Ханијеа (Фото: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH)

- Убиство Ханијеа је дио плана Израела за геноцид над палестинским народом и има за циљ да појача нестабилност на Блиском истоку - истиче се у саопштењу иранског ресора објављеном на Телеграм каналу.

Према саопштењу, убиство лидера Хамаса представља кршење међународног права и Повеље Уједињених нација.

- Овај терористички акт није само грубо кршење принципа и норми међународног права и Повеље УН, већ и озбиљна пријетња међународном миру и регионалној безбједности - наглашава иранско Министарство.

У саопштењу се истиче да Иран апелује на међународну заједницу да реагује на ликвидацију лидера Хамаса и наглашава да исламска република има право да "одговори на овај злочин".

Претходно, амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао је данас да Сједињене Америчке Државе нису умијешане убиство лидера Хамаса Исмаила Ханијеа и поново истакао важност прекида ватре у Гази.

Иранска Револуционарна гарда саопштила је јутрос да су Ханије и његов тијелохранитељ убијени у Техерану, гдје је лидер Хамаса присуствовао инаугурацији иранског предсједника Масуда Пезешкијана.