latinica  ћирилица
31/07/2024 |  10:06 ⇒ 10:14 | Аутор: СРНА

Вила Карађорђевића - стуб развоја туризма Романијског платоа

Након што је Хан Пијесак и званично проглашен ваздушном бањом, у овој локалној управи покренули су низ активности на промоцији туризма, као једне од развојних шанси у мјесту које се налази на око 1.100 метара надморске висине са највећом концентрацијом озона у Европи, и тај задатак повјерили новоформираној Туристичкој организацији ове општине.
Начелник општине Хан Пијесак Слободан Ђурић - Фото: СРНА
Начелник општине Хан Пијесак Слободан ЂурићФото: СРНА

Начелник општине Слободан Ђурић за Срну је најавио да ће наредне седмице почети радови на другој фази Виле Карађорђевића, у која ће, како каже, бити покривена до јесени.

Реконструисана Вила Карађорђевића ће, према његовим ријечима, бити стуб развоја туризма романијског платоа, као отворени културно-историјски и угоститељски објекат са смјештајем.

Ђурић је изразио задовољство што је на Хан Пијеску, послије 30 година, почео да ради хотел, а то ће, како је истакао, представљати само један од сегмената у туристичкој понуди ове планинске општине, на раскрсници путева према значајним туристичким дестинацијама и између двије велике регије.

За санацију и реконструкцију некадашњег хотела на Хан Пијеску, истакао је Ђурић,средства је уложио приватни предузетник из овог мјеста Младен Вуковић, те отворио хотел "Вуковић" са 15 соба за госте, два апартмана, великом салом за 350 људи и перкингом.

У прошлој и протеклом дијелу ове године започет је, посао санације фасада са термоизолацијама кроз сарадњу локалне управе и заједница етажних власника на стамбеним зградама на Хан Пијеску, зашто је у буџету општине за ову годину предвиђено око 155.000 КМ.

За реализацију овог програма енергетске ефикасности општина Хан Пијесак обезбјеђује 50 одсто средстава и исто толико заједнице етажних власника.

Ђурић је истакао да локална управа ради више пројеката "за љепши Хан Пијесак, те да се тренутно асфалтирају улице у Хан Пијеску и Викенд насељу у складу са планираним средствима у општинском буџету.

Посебно задовољство је, каже, што ће у наредних тридесетак дана бити саниран и асфалтиран пут дужине 960 метара пута према Планинском кампу Јазавчије рупе који представља прву причу у области етно и планинског туризма, у који долазе љубитељи нетакнуте природе из свих крајева БиХ и сусједних држава.

Према његовим ријечима општина Хан Пијесак издвојиће за изградњу ове локалне дионице са 111.000 КМ, као вид помоћи развоју туризма.

Начелник је нагласио да је захваљујући групи ентизијаста ова локална заједница постала препознатљива и по планинарењу, заштити животне средине и брдском бициклизму.