latinica  ћирилица
30/07/2024 |  18:07 ⇒ 19:56 | Аутор: РТРС

Сарадња Српске и Србије на највишем нивоу (ВИДЕО)

Побољшање привредног амбијента и спољнотрговинске размјене, веће инвестиције, развој индустријских зона, отварање нових радних мјеста, само су неки од задатака које је испред себе на пословном форуму у Бањалуци ставила делегација привредника из Српске и Србије предвођена ресорним министрима Војином Митровићем и Андријаном Месаровић.
Састанак Додик - Месаровић - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Састанак Додик - МесаровићФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Ово је наставак реализације онога што је као задатак зацртано Свесрпским сабором у јуну у Београду. Наглашено је да је економски успјех Српске, успјех и Србије. Између осталог заједнички интерес на коме ће радити јесте развој Подриња и унапређење привредних потенцијала тог краја. Овим Српска и Србија потврђују осим политичких, добре економске односе.

Инвестиције, размјена добре праксе и искуства, теме су пословног форума у Бањалуци. Састанак 70 привредника из Српске и Србије, делегације два ресорна министарства и привредних комора – доказ опредјељености за још боље економске односе и реализацију заједничких пројеката са обе стране Дрине. Привредници из Србије заинтересовани су за улагање у Српској, а постоји простор за сарадњу.

- Највише простора за инапређење сарадње има у прерађивачкој и прехрамбеној индустрији, али неће бити лимитирана - рекла је министарка привреде Србије Андријана Месаровић.

Спољнотрговинска размјена између Српске и Србије је већа од 2 милијарде марака. Само у првих шест мјесеци ове године је 960 милиона. Србија је први спољнотрговински партнер,али и највећи инвеститор у Српској.

Повољни порески услови, субвенције за привреду само је дио онога чиме Српска може привући будуће улагаче.

Да је сарадња Републике Српске и Србије на највишем нивоу у свим областима, закључено је на састанку у Палати Републике.

Опредијељеност за стално унапређење и развој свеукупних односа је у складу са Декларацијом о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа. Званичници Српске подсјећају да је Србија протеклих година реализовала бројне пројекте у локалним заједницама у Српској и у четири општине у Федерацији.