latinica  ћирилица
29/07/2024 |  21:58 ⇒ 21:59 | Аутор: ТАНЈУГ

Вулин присуствује инаугурацији новог предсједника Ирана

Потпредсједник Владе Србије Александар Вулин допутовао је у Техеран, гдје ће сутра присуствовати инаугурацији новог предсједника Исламске Републике Иран Масуда Пезешкијана, а у својству специјалог изасланика предсједника Републике Србије Александра Вучића.
Вулин у Ирану (фото: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ/bs) -
Вулин у Ирану (фото: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ/bs)

Њега је на аеродрому у Техерану уз црвени тепих и свечани шпалир војске дочекао министар индустрије, трговине и рударства Исламске Републике Иран Реза Фатеми Амин, као и амбасадор Србије у Ирану Дамир Ковачевић.

Инаугурација предсједника Ирана заказана је за 30. јул, а планирано је да Вулин пијре церемоније обиђе Српски кутак у Народној библиотеци Ирана, да би се касније упутио ка згради парламента у Техерану гдје ће бити одржана инаугурација.

Медијска агенција "Mehrnews" из Ирана пише да се, поред Вулина, очекује да полагању заклетве новог предсједника Ирана присуствују званичници из преко 70 земаља из читавог свијета, док у Техерану бораве представници Кубе, Колумбије, Монголије, Малте, Нигера, Либије, Гамбије, Судана, Мјанмара, Еквадора, Доминиканске Републике и Мадагаскара. Очекује се и присутво премијера Пакистана Шехбаза Шарифа, министра спољних послова Турске Хакана Фидана, као и специјалног изасланика кинеског председника Си Ђинпинга.

Пезешкијан је 28. јуна добио благослов ајатолаха Алија Хамнеија, чиме је званично ступио на функцију шефа државе, а пошто је у другом кругу председничких избора побиједио Саеда Јалилија. Послије полагања заклетве у парламенту 30. јула, Пезешкијан ће представнити потпредсједнике и чланове администрације.

У своја прва два декрета послије ступања на дужност, Пезешкијан је именовао Мохамеда Резу Арефа за свог првог потпредсједника и Мохсена Хаџи-Мирзаија за шефа кабинета.

Превремени избори у Ирану расписани су пошто је осми предсједник Исламске Републике Иран Ебрахим Раиси погинуо у паду хеликоптера.