latinica  ћирилица
29/07/2024 |  19:19 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Несреће на Мањачи и Билећи упалиле аларм - опрезно са купањем у ријекама и језерима (ВИДЕО)

Два утапања на језерима у Српској у једном дану. Из Билећког и језера Мањача код Бањалуке данас су извучена тијела младића од 25 и 26 година за којима се трагало од јуче. Узроке несрећа откриће истрага.
Ронилац - Фото: РТРС
РонилацФото: РТРС

Припадници Ронилачког тима и Специјалне антитерористичке јединице МУП-а Српске у језеру Мањача пронашли су тијело 25-огодишњег младића за којим се трагало од јуче поподне. Истовјетна потрага Цивилне заштите и Спасилачке службе "Волф" на Билећком језеру. И нажалост истовјетан резултат.

- Вода је сама по себи лијепа и завара сваког купача. Сви ми мислимо да смо врхунски пливачи док не осјетимо неку тегобу - каже Ненад Иконић, начелник Спасилачке службе "Волф" из Фоче.

Овим послом се баве већ 17 година, и каже, узроци утапања улавном су исти.

- То је неприпремљеност пливача, брзи улазак у воду. Слаби пливачи улазе у јаке матице, долазак на купалишта која су вама непозната. Мора се обиљежити, мора се знати које је то мјесто безбједно на једном језеру - додао је Иконић.

Купалиште на Мањачи је уређено, али на добром дијелу се купа на властиту одговорност. Дио плаже покривен је надзором спасилачке службе и од средишта језера одвојен сигналним плутачама. Овдје се љети дневно купа и више од 1.000 људи, али јучерашњу несрећу нико није примјетио док није било касно.

- Због несреће у којој се овдје јуче утопио 26-огодишњи младић, језеро Мањача данас је затворено за посјетиоце. Тако ће, кажу, остати бар још два дана.

Љекари савјетују – у воду, која је ипак знатно хладнија од ваздуха, не треба улазити напречац.

- Због високих температура крвни судови су проширени, тијело покушава да се ослободи од високих температура знојењем, ширењем крвних судова, а ако нагло уђете у хладну воду, нагло долази до шока за организам, до наглог стезања крвних судова и при таквим ситуацијама може доћи до многих нежељених исхода - истакла је Бојана Палексић Докић, начелница Службе породичне медицине ДЗ Бијељина.

О оба случаја утапања обавјештени су дежурни окружни тужиоци.