latinica  ћирилица
29/07/2024 |  12:26 ⇒ 12:38 | Аутор: РТРС

Свјетска премијера филма "Магла у рукама" и престижна награда на фестивалу у Португалу (ВИДЕО)

Једногласном одлуком жирија филм "Магла у рукама" Милане Мајар проглашен је најбољим у такмичарском програму за свјетску премијеру на 28. Међународом сусрету филма, телевизије и мултимедије - Аванка у Португалу.
"Магла у рукама" -
"Магла у рукама"

Филм "Магла у рукама" рађен је у продукцији РТРС-а говори о трагичној судбини посљедњег бањалучког боема, књижевника Ђуре Дамјановића, који је властитим животом потврђивао све оно што је писао.

"Родио се писац, а онда се родило вријеме. Вријеме није рођено ничим добрим, и онда је сам писац морао да бира, и узео је безвријеме у времену", написао је Ђуро Дамјановић у критичком осврту у роману Бранка Ћопића "Не тугуј бронзана стражо", 1990. у издању Издавачке куће "Свјетлост" Сарајево.

Занемарујући материјалне вриједности и симболе успјеха и моћи говорио је да живот потврђује свој смисао тек када човјек умре. Живот му није дозволио да напише све оно што је хтио, али се његова најбоља књига и даље пише.

Специјалним признањем награђени су дугометражни играни филмови "Баук" Горана Радовановића (Србија) и "Сутра, ако све буде добро" Ивана Голдшмита (Белгија).

Српски филм добио је награду и за најбољи дизајн звука (Милош Дрндаревић), а белгијски награду за најбољу глумицу. У оквиру фестивала уручена је и награда Дон Кихот коју додјељује IFCC - Међународна федерација филмских друштава.

Млади глумци Јакша Прпић и Анђелија Филиповић из филма "Баук" одликовани су за најбољег глумца и глумицу, а белгијски филм "Сутра, ако све буде добро" за најбољи филм, сценарио и режију.

Филм "Гондола" њемачког редитеља Вејта Хелмера добитник је награде за најбољи дугометражни играни филм, награде за најбољи сценарио и почасне награде за музику.

Награду за краткометражни играни филм добио је португалски филм "The Tuner of Silences" Марија Патроцинија, а "Антиполис" Гаспара Јанциса из Естоније добио је награду за најбољу анимацију у филмској конкуренцији.

Најбољи анимирани филм је "Талаја" Марије Ракел Аталаје. Награду за телевизијску серију њемачком програму "Castro gods" Филипа Стрeткера.

Фото: Festival de Cinema de Avanca

Међународни сусрети филма, телевизије, видеа и мултимедије - Аванка, ове године одржани су под мотом "Слобода, слобода".

У фокусу је било 50 филмова португалске и европске кинематографије. Један је од најстаријих фестивала у Португалу и једини који окупља радове из области телевизије, видео и мултимедијалних садржаја. На њему се прикаже највећи број свјетских премијера од свих других фестивала у Португалу, Иберији и Лузофонији.