latinica  ћирилица
28/07/2024 |  19:13 ⇒ 20:43 | Аутор: РТРС

Новим системом фискализације у Српској стати на пут сивој економији (ВИДЕО)

Више од 26 хиљада предузетника биће обухваћени новим системом фискализације у Републици Српској.
Нови систем фискализације - Фото: РТРС
Нови систем фискализацијеФото: РТРС

На овај начин Пореска управа ће стати у крај сивој економији али и нерегистрованим предузетницима. У пракси то значи да ће од наредне године,бити регистровани сви они занати који до сада нису били у евиденцији Пореске управе као што су таксисти, зидари, молери, цвјећари.

У мноштву предузетника који су обухваћени новом фискализацијом нашли су се и таксисти. Од сада за сваку своју услугу мораће издавати фискални рачун. За поједине и не тако добра вијест јер им то кажу, ствара нове обавезе.

- Самостални такси предузетницима доноси трошак, немам ништа против тамо гдје предузетници могу да имају запосленог радника, али ми по закону то немамо - каже таксиста Драган Пуришић.

До сада је Занатско-предузетничка комора послала око 1000 обавјести свим предузетницима који се законом морају фискализовати. Деведесет одсто захтјева је враћено, јер је кажу, неким лицима немогуће ући у траг. Немају регистровану адресу, што додатно успорава процес фискализације.

- Примјер је Херцеговина и Шипово, гдје напишу код надвожњака, испод моста или у центру бб. Поштар их наравно не може пронаћи и то је заиста проблем - рекао је директор Занатско предузетничке коморе Републике Српске, Јовица Братић.

Са истим проблемом сусреће се и Пореска управа. Оператери фискалног система свакодневно се сусрећу са недоступношћу одређеног боја обвезника. Новом фискализацијом кажу стаће се у крај "црном" тржишту.

Цијели процес фискализације финансира Влада Српске. Из буџета за ову намјену издвојено је 50 милиона марака. Седамнаести децембар рок је до када сви предузетници морају бити пријављени на нови систем. Њиме нису обухваћени адвокати, коцкарнице, авио- компаније и пољопривредни дјелатници.