latinica  ћирилица
28/07/2024 |  19:06 ⇒ 20:19 | Аутор: РТРС

130 ученика из Српске у петодневној посјети Србији (ВИДЕО)

Група од 130 ученика из више градова Српске борави у петодневној посјети Србији, уз подршку Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.
Дјеца из Српске у Београду - Фото: РТРС
Дјеца из Српске у БеоградуФото: РТРС

Данас су, између осталог, посјетили Дом Народне скупштине Србије и сазнали више о функционисању парламента.

За разлику од бурних скупштинских расправа претходних дана, у Скупштини Србије - другачија слика. У посланичким клупама, у којима је некада сједио и нобеловац Иво Андрић – данас ученици из Лакташа, Сребренице и Братунца. Посјетили су и скупштинску библиотеку, у којој је некад радио и чувени Бранислав Нушић.

- За мене је то једно мјесто на којем људи одлучују правила којим ће се водити ова држава и јако ми се свиђа како је овдје тренутно - каже ученица из Кришковаца код Лакташа, Анђела Вукомановић.

Посјета је организована у оквиру пројекта Омладински камп "Истражимо Србију". Један од циљева је јачање и очување националног и културног идентитета и повезивање с матицом.

- То је јако важно јер ми смо један народ, ми смо један народ који треба да се споји и ми треба да будемо заједно јер смо браћа и сестре - додао је ученик из Лакташа Дарио Ковачевић.

- Циљ самог пројекта јесте повезивање наше деце са матицом, то јест да они посјете, да виде како то све овде изгледа, да буду упућени у наше системе итд, и да на неки начин буду мотивисани да дођу да нас посјете и тако нешто примјене и код куће - рекао је предсједник Развојног центра Војводине Марко Келембер.

Ученици из Српске ових дана посјетили су Ириг, фрушкогорске манастире, Храм Светог Саве, Музеј Николе Тесле, Зоолошки врт и друге знаменитости Београда, међу којима је и Авалски торањ.

У наредном периоду Београд ће посјетити и дјеца из других земаља региона, која похађају допунске школе српског језика.