latinica  ћирилица
28/07/2024 |  19:03 ⇒ 20:20 | Аутор: РТРС

Уносити што више воде, воћа, поврћа и супе у организам (ВИДЕО)

Топлотни талас који је захватио наше подручје, доноси низ изазова за организам. Осим опасности од болести изазваних топлотом, високе температуре утичу и на наше потребе за храном и пићем. Уношењем воде, воћа, поврћа и супе у организам, можете помоћи свом тијелу да лакше поднесе температурни шок због високих температура.
Воће и поврће - Фото: РТРС
Воће и поврћеФото: РТРС

Храна коју једемо може да утиче на начин на који наше тијело регулише своју температуру. Зато би у овим врелим љетњим данима требало избјегавати тешку и масну храну. Важно је пити пуно течности, попут воде и незаслађених напитака, ограничити унос меса и шећера, док би истовремено требало повећати количину воћа и поврћа.

Стручњаци препоручују лаганије оброке, претежно воће и поврће. Међутим, ни месо не бисмо требали потпуно избацити из исхране.

- Месо може, да, али бирати оно немасно, кухано. Кухано је дефинитивно боља варијанта. Рибу као неку лаганију варијанту лако сварљивих протеина. То се неки избори који су добри. Свакако, биљни протеини из махунарки и соје - каже Маја Тубић Бановић, магистар фармације, специјалиста нутриционизма.

И док једни дају предност воћу и поврћу, многи се не одричу меса ни када температура достигне четрдесети подиок.

Стручњаци напомињу да је умјереност кључ свега – како у јелу, тако и у пићу. Иако нас једно алкохолно пиће дневно неће дехидрирати, истичу да је вода, ипак, најбољи начин хидратације у овим љетњим данима.

- То је, прије свега, унос чисте, филтриране изворске воде ароматизоване на природан начин: соком од лимуна или са краставцем или неким другим поврћем и воћем, ароматичним биљкама које можемо да додамо у ту воду. То је апсолутно најбољи начин хидратације - додала је Маја Тубић Бановић.

Правилан избор намирница које једемо и пијемо, у великој мјери нас може припремити за суочавање са повишеним температурама и да на најбољи начин поднесемо изазове које екстремна врућина поставља нашем тијелу и уму.