latinica  ћирилица
28/07/2024 |  16:23 ⇒ 19:09 | Аутор: СРНА

Кошарац: Све активности Републике Српске и Србије доприносе стабилности региона

Замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац изјавио је да су све активности које проводе Република Српска и институције Србије, па и када је ријеч о полицијској сарадњи, у складу са Уставом и доприносе миру и стабилности у региону.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Коментаришући данашњу најаву министра иностраних послова у Савјету министара Елмедина Конаковића да ће иницирати стављање ван снаге Споразума о полицијској сарадњи између Савјета министара и Владе Србије, Кошарац је поручио да министри из Републике Српске то никада неће подржати.

- Ово је класична небулоза. Не знам зашто неко сматра да се губи суверенитет ако постоје озбиљни облици регионалне сарадње, поготово ако је то нормативно и уставно ријешено, као што јесте - рекао је Кошарац.

Он сматра да је ово дио потребе бошњачке политичке структуре да што прије заузму добре позиције пред локалне изборе, при чему је видљив озбиљан сукоб СДА и странака "тројке".

- ОК, нека они политички у Сарајеву и Федерацији БиХ ратују како год хоће, али важно је да су све активности које проводе Република Српска и институције Србије у складу са Уставом и прије свега доприносе миру и стабилности у региону, доброј регионалној сарадњи - рекао је Кошарац.

Изразивши чуђење што некоме смета сарадња са Србијом, али и Хрватском, Кошарац је оцијенио да постаје неуротично понашање бошњачких политичара с тим у вези.

- Не видим начин како је могуће да у Савјету министара било каква одлука буде донесена без ставова министара из Републике Српске, а наш став је познат – ми нећемо подржати ту иницијативу - поручио је Кошарац и додао да одређени политичари треба да схвате потребу сарадње са Србијом, која је регионални лидер.

Наводећи да би било добро да и из БиХ постоји позив за такву врсту регионалне сарадње, Кошарац, који је и министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара, назвао је политичким дилетантизмом Конаковићеву оцјену да је БиХ изгубила суверетнитет због споразума о полицијској сарадњи са Србијом и Хрватском.

- БиХ није изгубила суверенитет јер га нема пошто једна структура која долази из ФБиХ примарно имплементира жеље странаца - нагласио је Кошарац.

Према његовим ријечима, небулозна је и Конаковићева изјава да би волио да БиХ прије постане чланица НАТО-а него ЕУ.

Подсјећајући да уласка БиХ нема без сагласности Републике Српске, Кошарац је истакао да те сагласности никада неће бити јер је НАТО бомбардовао Српску и убијао њене становнике.

- Како ствари стоје - нити ће БиХ постати чланица НАТО-а нити ЕУ управо због тога што процесе у БиХ не креирају домаћи политичари него странци којима су политичари из Сарајева предали политички суверенитет - закључио је Кошарац.

Конаковић је данас на конференцији за новинаре у Сарајеву најавио да ће на сједници Савјета министара 31. јула покренути иницијативу за стављање ван снаге споразма БиХ и Србије о полицијској сарадњи и да ће тражити да се Савјет министара, као страна потписница, изјасни о томе.