latinica  ћирилица
28/07/2024 |  16:04 ⇒ 16:38 | Аутор: РТРС

Шибаревић: Зашто Град Бањалука не ријеши воду из буџета, а не кредитиним задужењима

Предсједник Савјета мјесне заједнице Пискавица Александар Шибаревић наглашава да би резервоар у Туњицама требало да ријеши акутни проблем водоснабдијевања свих поткозарских села.
Протест - Фото: РТРС
ПротестФото: РТРС

Ипак, у најнезахвалнијем дијелу године - стари проблеми. Мјештани Пискавице без воде су провели 13 дана.

- Ако причамо о неким редукацијама и превеликој потрошњи, нажалост, живимо у поткозарским селима гдје имамо константне миграције становништва, гдје можемо чак причати и о мањем броју корисника, који користе градску воду - рекао је Шибаревић.

Шибаревић каже да званичне реакције од надлежног "Водовода" није било. Сматра да овим предузећем руководи нестручно лице, које није адекватно оспособљено да ријеши ове кризне ситуације у најтоплијем дијелу године. Наглашава, да су одређени кораци актуелне градске администрације крајње популистички, и да отежавају већ довољно тешку ситуацију.

- Причати у 21. вијеку о водоснабдијевању је у најмању руку смијешно и трагично, а још ако знамо да овај проблем постоји уназад три године, и да ова тренутна градска управа је долила со на рану са новим бесплатним прикључцима - истакао је Шибаревић.

Мишљења је, каже, да кредитно задужење није потребно, те да се овај горући проблем може ријешити знатно брже и ефикасније.

- Ако знамо да је овај резервоар грађен једним дијелом из кредита, другим бесповратним средствима и значајним удјелом града Бањалука, имамо ту ситуацију да је заиста специфично да је резервоар грађен из кредитних средстава од 10 милиона и да град Бањалука данас, такође имитира то кредитно задужење, уз опаску да је градска управа вратила одређене кредите. Моје мишљење је да смо ми грађани директно учествовали у враћању кредита и да то није сама градска управа - поручио је Шибаревић.

Шибаребић се осврнуо и на најављене пројекте градске администрације. Наглашава да као рођени Бањалучанин радује се свакој новини, али да се морају знати приоритети.

- Да ли су ти паркови заиста потребни тренутно? Зашто се они не рјешавају кредитним задужењем, а не водоснабдијевање? Питање водоснабдијевања треба да се ријеши из градског буџета, јер по неким сазнањима постоји озбиљна количина средстава на рачунима градске управе - закључио је Шибаревић.