latinica  ћирилица
28/07/2024 |  09:33 ⇒ 10:24 | Аутор: СРНА

Дрљача: Конкуренција свјетским брендовима

Домаће ракије већ конкуришу свјетским брендовима дестилата и неће проћи много времена када ће ракија као квалитетан производ бити препозната у Европи и свијету, рекао је Срни сомелијер племенитих дестилата поријеклом са подручја Новог Града Бранко Дрљача.
Бранко Дрљача - Фото: СРНА
Бранко ДрљачаФото: СРНА

- Домаће ракије већ конкуришу свјетским брендовима. Сви углавном говоре да домаћа ракија може стати раме уз раме са осталим брендовима, а ја волим рећи да остали брендови могу стати раме уз раме са ракијом - рекао је Дрљача, чији је дестилат три сорте шљиве са имања његове породице Рајновача проглашен у Великој Британији за најбољи дестилат коштичавог воћа.

Дрљача је нагласио да за овакву тврдњу има доста разлога, а један од њих је тај што је ракија јако квалитетан производ са великим потенцијалом, који је већ препознат и само треба радити на репутацији тог пића.

- Наша филозофија је базирана на аутохтоне сорте. Могу рећи да оно што још није прешло у производњу са аутохтоним сортама јесте у прелазној фази. Тако ћемо у будућности имати искључиво аутохтоне сорте чији је потенцијал енормно висок - рекао је Дрљача.

Он је навео да је у овим крајевима синоним за ракију шљивовица, а да у посљедње вријеме расте и производња јабуковаче.

- Јабуковача, срећом, на овим просторима има узлазну путању. То ми је драго јер лично врло цијеним квалитетну јабуковачу кад је направљена како треба и квалитетно одрађена. То је ракија са јаким ароматским спектром и има много сорти од којих се може направити монодестилат, а јако је интересантно када се мијешају сорте - рекао је Дрљача.

Он је истакао да се ракија од јабука може направити квалитетно била она безбојна, бистра, или стављана у буре.

Своју јабуковачу састављену од три сорте Дрљача је већ представио љубитељима и познаваоцима ракија у Бањалуци, а представио је и ракију цвјетницу која је на основи шљиве тургуље.

Ту је била извршена мацерација осам врста цвјетова са планине Леотар, чиме је, како каже Дрљача, направљен спој Крајине и Херцеговине.

Он је констатовао да се свијест људи са Балкана уопште, када је ријеч о ракији и дестилатима, подиже из дана у дан.

- У посљедњих 10 година покренуто је мноштво прича које ће донијети позитивности и репутацији наше миљенице ракије, а у Републици Српској је основана фондација `Култура ракија`, која ће имати задатак да се култура испијања и производње ракије постави на висок ниво, јер то и заслужује - рекао је Дрљача.