latinica  ћирилица
28/07/2024 |  09:02 ⇒ 13:54 | Аутор: СРНА

Павловић: Могућ наставак притисака, али руководство Српске је показало да нема попуштања

Американцима ће се вратити као бумеранг то што сада покушавају да ураде на силу, па и економски да угуше Републику Српску, као што им се вратило и бомбардовање Србије и отимања Косова и Метохије, изјавио је Срни директор Центра за друштвено политичка истраживања Републике Српске Душан Павловић.
Душан Павловић - Фото: РТРС
Душан ПавловићФото: РТРС

- Притисак којег сада трпи Српска, мислим да ће у наредних пола године, годину, бити још већи, али је руководство Републике Српске доказало да идемо до краја и да нема попуштања - нагласио је Павловић.

Он је додао да је сада "финиш свега онога што се почело 1991. и 1992. године".

- Сада се заокружује прича српског сабирања и постављања позиција које припадају српском народу, од чега ће добро имати и други народи около - рекао је Павловић.

Он је констатовао да САД на глобалном нивоу губе позицију хегемона, те да ће то довести и до смањивања притисака.

Павловић је навео и да у САД ситуација "кључа" и да се не искључује ни могућност да дође до грађанског рата, као и да ће САД, због глобалних геополитичких кретања више пажње посвећивати региону Пацифика него Балкану.

- То се види и кроз нервозу бошњачке политике и бошњачког пројекта као антисрпског, чији је оснивач СДА, која у коријену и идеолошки припада покрету `Муслиманске браће` - додао је Павловић.

Према његовим ријечима, администрација САД понаша се као хегемон који као да је изнад међународног права и структуре безбједности која је успостављена оснивањем УН.

- Они у задњих 30 година, а што смо ми Срби и те како осјетили на својој кожи, крше све норме међународног права, тако и конвенције које дефинишу понашање амбасадора у одређеним земљама, конкренто у БиХ. То је наставак остваривања њихових стратешких интереса и у томе су изгубили сваку мјеру дипломатског кодекса и оголили своју силу - рекао је Павловић.

Према његовим ријечима, такво понашање личи на америчку фазу освајања Дивљег запада када је извршен геноцид над старосједилачким стасновништвом и САД желе да потпуно ставе под своју контролу путем НАТО-а сва подручја гдје живе Срби, при чему не бирају средства.

- Оно што сада раде показује да губе контролу и да схватају да им се скраћује вријеме због промјена ситуације на глобалном нивоу. Оно што сада покушавају да ураде на силу, па и економски да нас угуше, вратиће им се као бумеранг, као што им се вратило и бомбардовање Србије и отимања Косова и Метохије - навео је Павловић.