latinica  ћирилица
27/07/2024 |  21:41 ⇒ 21:42 | Аутор: ТАНЈУГ

Пешић пред дуел са Американцима: Кошарка није хокеј на леду, имамо наш план игре

Ако ниси спреман да се супроставиш ривалу какав је Америка, онда да не треба ни да улазиш у дворану, рекао је селектор кошаркаша Србије Светислав Пешић уочи сутрашњег дуела против САД на старту Олимпијских игара.
Светислав Пешић (фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ nr) -
Светислав Пешић (фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ nr)

Србија и САД играју меч првог кола Ц групе од 17.15 сати у Лилу.

- Ако ниси спреман да једном тимском, пијре свега одбраном, покушаш да тај њихов индивидуални квалитет њихов неутралишеш онда и не улазиш у дворану. Прва ствар на којој радимо, тренирали смо то и у припреми за утакмицу увијек постоји план игре и покушаћемо да тај план игре спроведемо -истакао је Пешић српским новинарима у Лилу.

Кошарка није хокеј на леду, каже Пешић, већ је то кошарка гдје је промјена ритма најважнији дио игре и у том смислу смо се и припремали да знамо кад промијенити ритам у нападу.

- То подразумијева да ми наше системе морамо, да играмо прецизно, јасно, са самопоуздањем и да на такав начин једноставно пробамо да спроведемо тај наш план игре који ми желимо да презентујемо овде на Олимпијском турниру. У свему томе као и увијек, екипа која прави мање грешака, прије свега изгубљених лопти, одмах добије предности и то је јасно и на такав начин се повећава и самопоуздање играча и на томе смо радили и о томе говоримо. И зато је потребно да у нападу, прије свега будемо прецизни, јасни, да знамо у сваком моменту шта желимо, кога нападамо, када нападамо, у ком времену, у којој секунди итд - додаје он.

Пешић истиче да мисли како екипа још није на физичком нивоу колико би требало, односно већина јесте, али неки играчи нису.

- Једном се играју Олимпијске игре и онда та додатна мотивација, жеља, понекад може да надокнади и недостатак те физичке спреме. Иако изгледа да је првенство веома кратко, да је само шест утакмица. Ипак, има довољно дана да играчи и у сљедећим утакмицама које нас очекују то достигну - рекао је Пешић и додао да би наравно волио да побиједе Американце, као и сви у Србију, а потом освојимо медаљу, једину која му недостаје у каријери, али да се мора ићи корак по корак.