latinica  ћирилица
24/07/2024 |  19:25 ⇒ 21:29 | Аутор: РТРС

Рјешење за сезонске раднике у пољопривреди - уговор и плаћање доприноса (ВИДЕО)

Потрeбе за сезонским радницима највеће су у пољопривреди. Да би заштитили раднике и регулисали њихов положај, у Министарству рада и борачко инвалиске заштите кренули су у формирање радне групе за израду новог закона. Сваки послодавац мораће са сезонским радницима потписати уговор и плаћати све доприносе.
Радник у винограду (Фото: EPA-EFE/ADRIAN RUIZ HIERRO ATTENTION, илустрација) -
Радник у винограду (Фото: EPA-EFE/ADRIAN RUIZ HIERRO ATTENTION, илустрација)

Теже је пронаћи радника него обрадити неколико стотина хектара земље, каже воћар Далибор Јовић из Приједора. Одавно, каже, не питају колика је дневница за радника, а сада су спремни и плаћати доприносе, ако се питање сезонских радника регулише у закону.

- Ми се надамо да ће доћи до новина и да ће радник имати радни стаж, јер сад по овом закону то није дефинисано - каже Јовић.

Доношење таквог закона омогућило би послодавцима да сваки дан могу да ангажују сезонску радну снагу, а да им тај дан плате доприносе за дио дневне зараде, појашњавају у Привредној комори Републике Српске.

- Овдје се ради о дневној пријави сезонских радника. Они радници који су дошли на посао аутоматски би били пријављени и за њих би се морали плаћати доприноси - наводи предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић.

Овај пут регулисање ангажовања сезонских радника биће обухваћено у области пољопривреде, јер је за те послове интезивнија потрага за радницима, каже министар рада и борачко инвалиске заштите Републике Српске Данијел Егић. Од Владе су добили зелено свјетло за израду закона.

- Ради се о томе да се поједностави пријава и уведе један нови институт усменог уговора, да се поједностави пријава у Пореској управи и да се исконтролише да ли послодавац плаћа све доприносе радницима - каже Егић.

Намјера је и да се елиминише сива зона, која је у овим пословима потпуна, кажу у Унији послодаваца. Очекују да нови закон поједностави процедуре.

- Тај процес треба бити дигитализован на начин да радник или послодавац сам изврши регистрацију и још важније, да тај рад не буде опорезован стандардним порезом него да буде стимулативан - каже директор Уније послодаваца Саша Аћић.

Ово питање је већ одавно ријешено у земљама окружења. Примјер су Србија, Црна Гора и Хрватска које на годишњем нивоу запосле неколико стотина хиљада сезонских радника, углавном у туризму.