latinica  ћирилица
24/07/2024 |  19:04 ⇒ 19:54 | Аутор: РТРС

Скупштина Србије и сутра о Декларацији са Свесрпског сабора (ВИДЕО)

Скупштина Србије завршила је други дан расправе на сједници на чијем дневном реду је 60 тачака, међу којима и Приједлог одлуке о усвајању Декларације о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа са Свесрпског сабора.
Сједница Скупштине Србије (фото: TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr.) -
Сједница Скупштине Србије (фото: TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr.)

Начелна расправа о Декларацији о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа и осталим тачкама дневног реда биће настављена сутра у 10.00 часова.

Предсједник Владе Србије Милош Вучевић истакао је да овај документ није никакав партијски памфлет и фикција, него права национална декларација и позвао посланике да превазиђу страначке разлике и подрже њено усвајање.

Указао је на бројне изазове са којима се српски народ суочава, од тешког положаја Срба на Космету до покушаја ревизије Дејтонског споразума на штету Српске.

- Декларација не ријешава сва питања све ове проблеме, али доноси једну политичку подлогу и прије свега институционални прилаз и приступ како морамо да водимо политику државе, а рекао бих - националну политику на све ове околности - рекао је Вучевић.

Посланике је позвао да се склоне из страначких униформи и размишљају о одговорности према српском народу, грађанима и отаџбини Србији.

И ова сједница протекла је уз међусобне оптужбе, полемике и добацивања.

Дио опозиције и даље је упорно наметао тему литијума, а декларацију окарактерисао као режимску и националистички памфлет.

Из владајуће коалиције кажу да је декларација најдалекосежнији документ и који први пут институционално повезује српски народ с обје стране Дрине.

Потпредсједник Владе Александар Вулин истиче да не постоји разлог да се не подржи декларација.

- Више је него јасно да је оно што се дешава - историја, на овај начин Република Србија потврђује колико је Република Српска важна и потврђује једну ранију одлуку која је донесена кад смо усвајали Стратегију националне одбране, да је свако угрожавање Републике Српске - угрожавање и Републике Србије - каже Вулин.

Док један дио опозиције критикује, други дио најављује подршку декларацији, као важном документу српског јединства.

- Самим тим што је већ Скупштина Републике Српске усвојила овај документ, апсолутно не смије да буде спорно да се исти документ усвоји у Србији, јер је Српска сада под много већим ударом него што је Србија и важно је да покажемо јединство с обје стране Дрине - истакао је Александар Павић, посланик "Ми - снага народа - др Бранимир Несторовић".

Народна скупштина Републике Српске усвојила је 2. јула Декларацију Свесрпског сабора. За овај документ у Парламенту Српске гласали су и посланици власти и опозиције.