latinica  ћирилица
24/07/2024 |  17:05 ⇒ 17:29 | Аутор: СРНА

Подигнут руски "сухој" због три британска авиона

Руски ловац "Су-27" подигнут је како би пресрео три британска војна авиона изнад Црног мора, саопштено је из руског Министарства одбране.
Сухој 27 (фото: EPA/PIOTR POLAK POLAND OUT - илустрација) -
Сухој 27 (фото: EPA/PIOTR POLAK POLAND OUT - илустрација)

У саопштењу се истиче да је ријеч о једном британском извиђачком авиону "РЦ-135" и два ловца "тајфун" који су се приближавали руској граници изнад Црног мора.

Из Министарства одбране навели су да су стране летјелице направиле заокрет, те да није дозвољено нарушавање границе.

- Руска средства контроле ваздушног простора над Црним морем су 24. јула открила ваздушне циљеве како се приближавају државној граници Руске Федерације. Да би спријечили било какво пробијање руске државне границе, подигнут је ловац "Су-27" из састава противваздушне одбране - пише у саопштењу.

Посада руског ловца идентификовала је ваздушне мете као стратешки извиђачки авион "РЦ-135" и два ловца "тајфун" британског Краљевског ратног ваздухопловства.

- Како се руски ловац приближио, страни војни авиони су скренули са руске државне границе. Руска летјелица се безбједно вратила на матични аеродром. Није било нарушавања државне границе Руске Федерације - прецизирано је у саопштењу.

Из Министарства одбране истакли су да је лет руског ловца изведен у строгом складу са међународним правилима за кориштење ваздушног простора изнад неутралних вода, без преласка ваздушних путева или опасног приближавања авионима стране државе.