latinica  ћирилица
24/07/2024 |  15:23 ⇒ 17:29 | Аутор: sputniknews.com

Не постоји алтернатива за "Дружбу": Сијарто подсјетио како им је Хрватска "помогла" прије двије године

Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто изјавио је да не постоји алтернатива нафтоводу "Дружба" за испоруке нафте из Русије у Мађарску, те да развој потенцијалних нових рута испорука из других земаља саботира сама ЕУ.
Петер Сијарто - Фото: РТРС
Петер СијартоФото: РТРС

- Да бисте куповали нафту или гас из различитих извора, неопходне су цијеви, развијена инфраструктура. Ако она не постоји и нико не помаже да се развије, онда нећемо моћи да искористимо слободу коју нам пружа диверзификација испорука. У сваком случају, инфраструктура одређује са ким можемо да сарађујемо и одакле можемо да купујемо нафту и гас. Нафтовод из Русије преко Украјине нас у потпуности снабдијева јер не постоји алтернативна рута - рекао је Сијарто на енергетском форуму у Букурешту.

Он је подсјетио да су се прије двије године Мађарска и Словачка обратиле Европској комисији како би она убиједила Хрватску да повећа капацитет нафтовода, али је Загреб на крају "пет пута повећао таксу за транзит", а капацитет је остао исти.

Сијарто је такође напоменуо и да је Европска унија одбила да спонзорише проширење гасоводне инфраструктуре на Балкану како би се диверзификовали извори куповине гаса, тврдећи да ће се од тог енергента одустати у наредним деценијама.

Мађарски министар је раније саопштио да је прекинута испорука нафте руске компаније "Лукоил" преко јужног крака нафтовода "Дружба" преко Украјине.

Министарство привреде Словачке такође је потврдило да је земља престала да добија нафту од "Лукоила" јер је Украјина обуставила транзит преко своје територије. Како се наводи, разлог је то што је Кијев уврстио компанију "Лукоил" на санкциони списак.

Представник Европске комисије Олоф Гил рекао је да је ЕК у тијесном контакту са властима Мађарске и Словачке и да је спремна да им пружи подршку "у потрази рјешења заједно са Украјином".

Нафтовод "Дружба" један је од најдужих система за испоруку нафте на свијету и дугачак је чак 4.000 километара. Простире се од Татарстана преко Русије да би се послије разгранао у два крака – сјеверни који води преко Бјелорусије до Пољске и Њемачке и јужни којим се преко Украјине нафта испоручује до Словачке, Чешке и Мађарске.

Укупна дужина нафтовода "Дружба 1" и "Дружба 2" је 8,9 хиљада километара.