latinica  ћирилица
24/07/2024 |  13:29 ⇒ 13:35 | Аутор: СРНА

Вулић: Сви који опструишу институције Српске рушитељи су Дејтона

Предсједавајућа Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић изјавила је да непотпун, неуставан састав Уставног суда БиХ не штити Устав БиХ, те да је на сцени распакивање Дејтонског мировног споразума и дерогирање институција Републике Српске.
Сања Вулић - Фото: Уступљена фотографија
Сања ВулићФото: Уступљена фотографија

Коментаришући одлуку крњег Уставног суда БиХ да привремено суспендује Изборни закон Републике Српске, Вулићева је рекла Срни да тај крњи суд нема уставни легитимитет јер нема судија из Републике Српске.

Иста ова институција, истакла је Вулићева, врши супституцију Народне скупштине Републике Српске, а исто чини и са Парламентарном скупштином БиХ.

Она је оцијенила да БиХ нису потребни демократски избори, нити право бирања и одлучивања, наводећи да су грађанима сва права одузета по налогу разних западних ађутаната, правосуђа које слуша налоге из амбасада, а не шта кажу слово Устава и закона.

- И кад на све то додате човјека без легитимитета, без потврде Савјета безбједности, Кристијана Шмита који све личне фрустрације и потребе задовољава кроз механизам иживљавања над српским народом, јасно је да право, правда и демократија у БиХ не постоје - додала је Вулићева.

Она је нагласила да су на сцени распакивање Општег оквирног споразума за мир у БиХ, те апсолутно деградирање и дерогирање институција Републике Српске.

- Сви они који опструишу рад Владе Републике Српске, право на одлучивање посланицима у Народне скупштине Републике Српске су рушитељи дејтонске БиХ, они који распакују Општи оквирни споразум за мир у БиХ, те трасирају пут унитарној БиХ - закључила је Вулићева.

Крњи Уставни суд БиХ саопштио је да је данас привремено ставио ван правне снаге Изборни закон Републике Српске од дана његовог ступања на снагу 17. јула па до коначне одлуке Уставног суда о захтјеву за оцјену уставности овог закона.

Доношење привремене мјере дио је захтјева за оцјену уставности Изборног закона Републике Српске који је крњем Уставном суду БиХ поднио замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Денис Звиздић.

Изборни закон усвојила је Народна скупштина Републике Српске 19. априла, а ступио је на правну снагу 17. јула.