latinica  ћирилица
24/07/2024 |  15:44 ⇒ 15:52 | Аутор: ТАНЈУГ

Класић очекује да Пленковић казни оне који величају усташтво

Историчар Хрвоје Класић осудио је градоначелника Дубровника Мату Франковића због коришћења усташког поклича "за дом спремни" у јавном обраћању, а још више потпредсједника Владе Хрватске Тому Медведа који му је, каже, том приликом френетично аплаудирао.
Дубровник (фото:EPA-EFE/ANTONIO BAT) -
Дубровник (фото:EPA-EFE/ANTONIO BAT)

- Кад видимо да један високопозиционирани ХДЗ-овац изговара тај поздрав, а други френетично тапше, сматрам да је то заиста за оставку и очекујем да премијер Андреј Пленковић без икакве резерве предузме кораке по питању оних који величају усташке поздраве и оне који су их користили - рекао је Класић у изјави за хрватски недјељник Новости.

Класић каже да никаква морална осуда овдје не помаже, већ висока финансијска казна, како би се видјело хоће ли се исцрпити држава или пак они који се позивају на мрачне реликте прошлости.

Класић каже да је за дом спремни једино и искључиво усташки поздрав којегу су измислиле усташе и нико прије тога није га користио.

- Као такав се користио и деведесетих, није пао с неба. Нико тада није поздрављао на начин на који су поздрављали Зрински и Франкопани, Матија Губец или на примјер кнез Бранимир, него су узели управо оно како су поздрављале усташе. У том смислу било какво позивање на контроверзе или на двострукост је тешка катастрофа за хрватско друштво 2024. године - рекао је Класић.

Мате Франковић је прошлог викенда у обраћању на свечаном отвоарању спомен парка "Мате Вучак Чигра", између осталог, изговорио ријечи: "Бог и Хрвати" и "За дом спремни", као оне које су у Домовинском рату водиле младе хероје у борби за одбрану Хрватске.

Одушевљеним дуготрајним аплаузом његове је ријечи, између осталих, поздравио и потпредсједник Владе Томо Медвед.

Премијер Андреј Пленковић се само оградио од Франковића и у одговору на питање новинара да прокоментарише поступак дубровачког градоначелника, рекао кратко да је то лични став, а не и став ХДЗ-а.