latinica  ћирилица
24/07/2024 |  14:09 | Аутор: СРНА

Илић: Одлуке везане за Српску су политичке, а не правне

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Младен Илић изјавио је за Срну да оног момента када се буде излазило на изборе према Изборном закону Републике Српске одлуке крњег Уставног суда БиХ, као што је привремено стављање ван снаге тог закона, неће бити важне.
Младен Илић - Фото: РТРС
Младен ИлићФото: РТРС

- Све оно што представља Изборни закон Републике Српске тек у наредним мјесецима и наредној години биће актуелније - рекао је Илић.

Он је навео да је одлука крњег Уставног суда БиХ очекивана кад се узме у обзир да су све донесене одлуке, које су уско везане за Републику Српску, биле искључиво политичке, а не правне.

Илић је истакао да је ово наставак политичке борбе коју Република Српска води кроз своје институције са свим оним што има префикс БиХ, па самим тим и овим судом.

Он је подсјетио на ставове које је изгласала Народна скупштина, према којима се било какве одлуке Уставног суда БиХ, па макар биле и "најбоље за Српску", не поштују, јер се претходно показало шта су одлуке Уставног суда БиХ доносиле Републици Српској.

- Ово неће значајно промијенити никакве односе у Републици Српској, јер све политичке партије излазе на изборе по другом закону. Ми смо покушали да разговарамо са представницима опозиције да изађемо на изборе према Изборном закону Републике Српске, али нисмо наишли на партнере - рекао је Илић.

Према његовим ријечима, странке у власти у Српској биле су принуђене да по другом закону излазе на изборе, јер би дошли у правну и политичку нестабилност да се на изборе изашло по различитим законима.

Крњи Уставни суд БиХ саопштио је да је данас привремено ставио ван правне снаге Изборни закон Републике Српске од дана његовог ступања на снагу 17. јула па до коначне одлуке Уставног суда о захтјеву за оцјену уставности овог закона.

Изборни закон усвојила је Народна скупштина Републике Српске 19. априла, а ступио је на правну снагу 17. јула.