latinica  ћирилица
24/07/2024 |  10:45 ⇒ 11:06 | Аутор: РТРС

Низ сервиса МУП-а Српске - олакшице за грађане (ВИДЕО)

Министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран изјавио је да ће Споразум о електронској размјени података, потписан са Нотарском комором Српске, омогућити грађанима да не доносе увјерења о пребивалишту, приликом остваривања одређених правних услуга, већ ће нотари имати увид у базе МУП-а о пребивалишту и боравишту.
Полција Српске - Фото: РТРС
Полција СрпскеФото: РТРС

- Грађани неће морати више ићи по таква увјерења и да чекају у редовима. Лакше је и нотару и грађанима и брже ће се одвијати одређени процеси у рјешавању одређених правних ствари - изјавио је Каран.

Каран је навео да све јавне службе и републичка управа морају доћи до нивоа да размјењују информације које по службеној дужности имају са онима који употребљавају те информације, да би грађани што мање чекали на шалтерима.

Каран је истакао да ће МУП наставити да развија и остале сервисе, те најавио да ће ускоро бити омогућено да грађани Републике Српске могу поднијети захтјев за увјерења или неки други поступак када је ријеч о пребивалишту и боравишту, без обзира гдје се налазе, што ће бити бесплатно.

- Врло брзо ћемо пустити у функцију и сервис да грађани посредством интеренета могу да закажу термин за подношење захтјева за личну карту или пасош. То би требало бити пуштено најкасније до септембра - нагласио је Каран.