latinica  ћирилица
24/07/2024 |  10:30 ⇒ 12:22 | Аутор: РТС

Авион се срушио приликом полијетања у Непалу, најмање 18 погинулих

Најмање 18 особа је погинуло, а једна је повријеђена када се авион запалио приликом полијетања са аеродрома која се догодила у главном граду Непала, Катмандуу.
Пад авиона у Непалу (Фото: EPA/NARENDRA SHRESTHA) -
Пад авиона у Непалу (Фото: EPA/NARENDRA SHRESTHA)

Ројтерс наводи да је у авиону било два члана посаде и 17 техничара који је требало да одлете до града Похара где је трабло да пораве једну летелицу.

- Само је капетан спасен и налази се на лијечењу у болници - рекао је Теј Бахадур Поудјал, портпарол међународног аеродрома Трибуван у Катмандуу. Како наводи АП, има повреде ока, али није у животној опасности.

На месту пада авиона налазе се полицијске и ватрогасне службе.

У тренутку несрећа била је слаба видљивост, али није падала киша, иако је сада период монсуна.

Телевизијски снимци показују како ватрогасци покушавају да угасе ватру и густи црни дим који се диже у небо. Авион је успио да се издигне тик изнад писте, а затим се нагнуо прије него што се срушио.

Ријеч је о летелици бомбардијер, рекли су званичници, а медији су извијестили да је припадао локалној "Саурија ерлајнс".

Аеродром је привремено затворен, додали су званичници.

"Саурија" обавља домаће летове у Непалу са два регионална авиона "бомбардијер ЦРЈ-200", оба стара око 20 година, према подацима портала Флајт радар 24.

Непал је критикован због лошег стања безбједности у ваздуху, а скоро 350 људи је погинуло у паду авиона или хеликоптера у тој хималајској земљи од 2000. године.

Најсмртоноснији инцидент догодио се 1992. године, када се ербас пакистанске интернационалне ерлајнзе срушио на падину док се приближавао Катмандуу, при чему је погинуло 167 људи.

Недавно су најмање 72 особе погинуле у паду авио-компаније Јети у јануару 2023. године, што је касније приписано пилотима који су грешком искључили струју.

До несреће је дошло када је авион непалске компаније "Сауриа ерлајнс" покушао да полети са аеродрома Трибуван у Катмандуу ка одмаралишту у Похару. Пилот је преживио и пребачен је у болницу у Катмандуу.