latinica  ћирилица
24/07/2024 |  09:54 ⇒ 12:22 | Аутор: sputniknews.com

Кијев: Спремни смо за преговоре са Русијом

Украјинска страна је спремна да води преговоре са Русијом, саопштио је министар спољних послова Украјине Дмитриј Кулеба на састанку са шефом кинеске дипломатије у Гуангџоуу.
Москва - Фото: РТРС
МоскваФото: РТРС

- Украјинска страна жели и спремна је да води дијалог и преговоре са руском страном. Наравно, преговори треба да буду рационални и да имају практичан значај. Такође, треба да буду усмјерени на постизање праведног и трајног мира - рекао је Кулеба, пренијела је портпарол Министарства спољних послова Кине Мао Нинг.

Кинески министар спољних послова Ванг Ји је, са своје стране, поручио да би украјински сукоб требало да се рјешава за преговарачким столом.

- Кијев сматра да рјешавање свих сукоба треба да се одвија за преговарачким столом, а да рјешавање свих спорова треба да се постигне политичким каналима - истакао је он.

Такође је напоменуо да украјинска криза траје већ три године, те да се повећава ризик од ширења сукоба. Ванг Ји је нагласио да је Кина увијек била чврсто посвећена промовисању рјешавања конфликта политичким путем.

- Недавно су Русија и Украјина у различитој мјери изразиле спремност за преговоре. Иако још нису сазрели услови и могућности за то, ми подржавамо све напоре који ће допринети миру. Спремни смо да наставимо да играмо конструктивну улогу у циљу прекида ватре и обнављања преговора - поручио је кинески министар.

Он је додао да Кина обраћа пажњу и на хуманитарну ситуацију у Украјини и да ће наставити да пружа хуманитарну и материјалну помоћ тој земљи.

Представници кијевског режима су посљедњих дана више пута исказивали спремност за преговоре са Москвом.

Владимир Зеленски је прошле недјеље рекао да су могући мировни преговори са Русијом, укључујући и са предсједником те земље Владимиром Путином.

Како је истакла портпарол Министарства спољних послова Марија Захарова, таква реторика Зеленског је повезана са изборним циклусима у Сједињеним Америчким Државама.