latinica  ћирилица
24/07/2024 |  09:17 ⇒ 09:59 | Аутор: СРНА

Врањеш: Хибридни рат против Српске сузбити кроз ново кривично дјело

Амбасадор БиХ у Србији Александар Врањеш оцијенио је за да је потпуно јасно да Амбасада САД-а у Сарајеву, заједно са британском и њемачком амбасадом, воде у име својих држава хибридни рат против Републике Српске, што се огледа кроз њихово недипломатско понашање, санкције и политички притисак, те је додао да се таквом дјеловању Српска може и мора одупријети.
Александар Врањеш (Фото: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bg) -
Александар Врањеш (Фото: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bg)

- Сви они елементи који су саставни дио оваквог облика неконвенционалног ратовања примјетни су код активности наведених амбасада: економске санкције према званичницима Републике Српске, пропагандне активности и ширење лажних вијести преко (пот)плаћених медија, сајбер операције, прислушкивање, шпијунске активности и слично - навео је Врањеш.

Каже да они то спроводе кроз јавно и тајно дјеловање на тлу БиХ, истакавши да ће ће јавност бити упозната када се објаве санкције, али неће сазнати којим све методама су представници амбасаде долазили до података, како су их прикупљали, обрађивали, ко су им били сарадници и доушници, да ли су неовлашћено користили телекомуникциону инфраструктуру и вршили недозвољен наџор.

- Познато је да све те амбасаде, поред акредитованих представника обавјештајних служби, имају у свом саставу и читав низ прикривених оперативаца који се крију иза дипломатских позиција првих или других секретара, разних аташеа, а у ствари су агенти неких од њихових служби са јасним задацима против Републике Српске - указао је Врањеш.

Каже да кроз ову призму призму треба посматрати посљедња саопштења која говоре о наводним финансијским проблемима у Републици Српској, оптужбама за коруптивне радње и прозивањима највиших функцонера.

- Ширење лажних вијести је један од метода хибридног ратовања, којег западне службе вјешто користе деценијама и то је присутно и кроз активности наведених амбасада - нагласио је Врањеш.

С тим у вези наводи да је амбасадор САД-а у БиХ Мајкл Марфи изашао из оквира дипломатског дјеловања, те истиче да се Марфи понаша као да је на челу окупационе управе у БиХ.

- Сјетимо се да је скоро изјавио да је план Милорада Додика за мирно раздруживање опасна фантазија која представља пријетњу суштинским интересима САД-а у БиХ. Марфи је дакле признао да је његов задатак заштита тих суштинских интереса САД-а у БиХ (!?), а не билатерална сарадња и представљање своје земље на бази Бечке конвенције о дипломатским односима - указао је Врањеш.

Додаје да је примјетно да се више и не крије неоколонијално поимање БиХ као интересне зоне САД-а у којем они дефинишу сва питања и одлуке од важности за функционисање ове државне заједнице.

Каже да постоји начин да се Републике Српске одупре хибридним операцијама наведених амбасада, а ријеч је о умањивању њихових оперативних могућности.

- Једна од могућности је увођење новог кривичног дјела у Кривични законик Републике Српске којим би се санкционисала свака комуникација са представницима амбасада, међународних организација и страних држава, које би Народна скуштина Републике Српске дефинисала као стране организације и лица која учествују у активностима против уставног, правног и економског поретка Републике Српске - нагласио је Врањеш.

Појашњава да би кривично дјело представљала свака комуникација наших функционера, државних службеника, представника локалне самоуправе, директора јавних предузећа, савјетника у кабинетима и др. функционера у Републици Српској и на нивоу БиХ са организацијама и лицима са дефинисане "црне листе" Народне скупштине Републике Српске.

- Ми не можемо да казнимо неког представника политичког одјељења америчке амбасаде за субверзивно дјеловање на територији Републике Српске, али можемо да казнимо наше државне службенике или именована лица са пребивалиштем у Републици Српској који на било који начин сарађује и комуницирају са тим истим представницима поједине амбасаде или организације која се налази на наведној листи - рекао је Врањеш за Срну.

Тиме би се, каже, значајно умањила оперативност тих "дипломата", а самим тим и њихови домети у хибридним дејствима против Републике Српске.

- То би био наш одговор на њихове нападе. Поред тога, та листа Народне скупштине би била јавна и транспарентна, све са именима и фотографијама, чиме би шира јавност била упозната. Тако да би с тим били упознати и они грађани Републике Српске који нису обухваћени овим кривичним дјелом као што су представници реалног сектора, медији, јавне личности, професори универзитета, представници невладиног сектора и други -  истакао је Врањеш.

Наводи да се оваквим приступом не би ограничила слобода грађанима, него би се изградио метод одбране уставног поретка од субверзивних радњих представника појединих амбасада који не поштују Бечку конвенцију и који у БиХ долазе са агендом рушења темеља Републике Српске.