latinica  ћирилица
24/07/2024 |  07:55 ⇒ 10:45 | Аутор: РТРС

Трифковић: Ово ће бити историјски избори у Америци (ВИДЕО)

Предсједнички избори у Америци по много чему могли би бити историјски, рекла је директорка Центра за стратешке студије Драгана Трифковић, гостујући у нашем Јутарњем програму.
Драгана Трифковић - Фото: РТРС
Драгана ТрифковићФото: РТРС

Потпредсједница САД Камала Харис потврдила је да је обезбиједила подршку већине делегата да постане кандидат Демократске странке за предстојеће предсједничке изборе, након што се актуелни предсједник Џо Бајден повукао из предизборне трке.

- Врло кратак рок је остао Камали Харис. Очигледно да је ова одлука изнуђена. Неки аналитичари сматрају да је разлог и неуспјели покушај атентата на Трампа. Основни проблем је што Харис нема подршку Американаца. Веома је непопуларна, и према процјенама њене шансе су мање чак него што су биле и Бајденове у изборној трци са Трампом - истакла је Трифковићева.

Она додаје да је неуспјешан покушај атентата на Трампа промијенио погледе многих Американаца.

- Чак и они који нису симпатисали Трампа, окренули су се на његову страну. Ово су свакако најнеизвјеснији избори, не због исхода, већ због многих ствари које прате овај процес и цијели кампању - рекла је Трифковићева.

Без обзира ко побиједи, према њеним ријечима, велике промјене политике на Балкану неће бити.

- Америчка политика на Балкану води се у континуитету од 90-их година. Нажалост, то су независно тзв. Косово и унитаризација БиХ. Неће бити великих промјена, али динамика мултиполаризације свијета се убрзала и Америка мора на то да одговори и промијени нешто у свом приступу.  Ту видим нашу шансу, да би се неки тврди ставови омекшали - додала је Трифковићева.