latinica  ћирилица
23/07/2024 |  20:30 ⇒ 20:30 | Аутор: РТРС

Петровићево фотографисање с Лендом прст у око српским жртвама и потомцима (ВИДЕО)

Скандалозно фотографисање градоначелника Бијељине Љубише Петровића са генералном тзв. Армије БиХ Рефиком Лендом, осумњиченим за ратне злочине над Србима у Возући. Петровић се са Лендом, актуелним потпредсједником ФБиХ, сликао на отварању обновљене џамије у Бијељини.
Љубиша Петровић на отварању џамије у Бијељини - Фото: СРНА
Љубиша Петровић на отварању џамије у БијељиниФото: СРНА

Из Удружења ветерана Гарде "Пантери" кажу да је ово прст у око свим српским жртвама и потомцима. Петровића су оптужили да је покушао да минимизира све оно што су српске патриоте браниле на подручју Озрена, да би сачували град од разарања и српско становништво на овим просторима.

Нико не одобрава рушење светиња и свака обнова је примјер суживота на овим просторима, али оно што је урадио Петровић, па још објавио на друштвеној мрежи, је скандалозно, кажу у удружењу Гарда "Пантери". Још се похвалио да се, поред Крпића џамије, која је, кажу, била бункер у рату, фотографисао са ратним генералом тзв, Армије БиХ. Против Ленде је МУП Републике Српске прије више од 20 година поднио извјештај о ратном злочину над Србима на подручју Озрена и Возуће 1995. године.

- Након завршетка церемоније, градоначелник града Бијељина је сишао у џамију и сликао се са генералом тзв. Армије БиХ и командантом тактичке групе "Босна" Рефиком Лендом, гдје је јасно показао шта мисли о нашој борби. Ми смо ову конференцију заказали јер су нам људи из Возуће писали да су огорчени на потез градоначелника. Не би било ништа спорно ту да он није стао у ред са људима који су највећи негатори Републике Срспке, почевшо од реиса ефендије Кавазовића и Рамиза Салкића - каже предсједник Удружења Гарда "Пантери" Петар Цвјетиновић.

Докази о ратним злочинима Рефика Ленде почињене над Србима на простору Озрена и Возуће ,које је поднио МУП Републике Српске, још нису процесуирани. Срби протјерани из тог краја подсјећају да је спаљено 30 српских села, протјерано 2.000 породица, убијено 459 бораца Војске Републике Српске и цивила, док се за већим бројем још трага. Ни тридесет година послије, кажу, да им власти Федерације нису помогле да обнове згаришта, а камоли да подигну богомољу.

- Не могу ни очекивати од Рефика Ленде да им помогне да обнове имања. Одговоран је за најтеже злочине, људима су одсијецане главе... Два пута хе рушен крст који су постављали у Бријесници - каже Лазо Трипуновић из Завичајног удружења мјештана Бријесница Горња.

Ветерани Пантера памте агонију народа Возуће и зато им је, кажу, неприхватљиво да градоначелник Бијељине може да разговара са представницима власти из Федерације попут Ленде, а не и са представницима институција Републике Српске. Петровић се није огласио на наш упит да одговори на оптужбе бораца Војске Републике Српске.