latinica  ћирилица
23/07/2024 |  17:37 ⇒ 17:38 | Аутор: РТРС

Чабрић-Мацура: Брига о породици и спречавање насиља приоритетни задаци

Министарка породице, омладине и спорта, Селма Чабрић разговарала је са министарком без портфеља задуженом за област родне равноправности, спречавања насиља над женама и економског и политичког оснаживања жена у Влади Србије Татјаном Мацуром о потреби појачане институционалне подршке породици, али и спречавања насиља у породици као друштвено неприхватљивог понашања.
Чабрић-Мацура-састанак - Фото: Уступљена фотографија
Чабрић-Мацура-састанакФото: Уступљена фотографија

- Република Српска је била пионир у дефинисању насиља у породици као кривичног дјела чиме смо послали јасну институционалну поруку да имамо нулту стопу толеранције према било ком облику насиља. Поносни смо на чињеницу да стручњаци наш Закон о заштити од насиља у породици оцјењују као један од најквалитетнијих у региону, али ћемо наставити да унапређујемо ову област и драгоцјена су нам и искуства Републике Србије у том смислу – истакла је Чабрићева.

Мацура је нагласила да је у том смислу изузетно значајно економско оснаживање жена и да је Република Србија, кроз институционални дијалог и сарадњу и разумијевање надлежних, остварила значајан искорак на том путу са крајњим циљем да се смањи број случајева насиља у породици гдје су у највећем броју случајева жртве жене.

На састанку је разговарано и о опредјељености Републике Српске и Републике Србије да, кроз законске прописе, пруже финансијску подршку породицама јер су брига о породици и очување породице један од најважијих националних интереса.

Наглашено је да је једнако важно пратити примјену тих прописа и модификовати их у складу са потребама у друштву како би њихова примјена дала најбоље могуће резултате.