latinica  ћирилица
23/07/2024 |  16:39 ⇒ 16:41 | Аутор: СРНА

Пројекат информационе безбједности - највећи ИКТ пројекат у Српској

Влада Републике Српске је у протеклих годину дана извршила детаљну анализу стања информационе безбједности у јавној управи и критичним инфраструктурама, израдила смјернице развоја информационе безбједности и извршила пројектовање новог националног система заштите, који по обиму, ресурсима и сложености представља највећи ИКТ пројекат у Српској, саопштено је из Агенције за информационо-комуникационе технологије Српске.
Рачунар (фото:  EPA-EFE/JUSTIN LANE - илустрација) -
Рачунар (фото: EPA-EFE/JUSTIN LANE - илустрација)

- Пројекат је самоодржив и има за циљ пуну заштиту сајбер простора Републике Српске - истакли су из Агенције.

У складу са предвиђеном динамиком, из Агенције су нагласили да се до краја августа очекује почетак имплементације пројекта.

- Имлементација је предвиђена у двије паралелне фазе. Омогућава потпуну интеграцију државних органа, академског и приватног сектора у управљању инцидентима. Функције заштите у односу на кориснике се огледају у заштити три групе корисника: јавне управе и критичних инфраструктура, заштити дјеце и заштити микро, малих и средњих предузећа - истакнуто је у саопштењу.

Из Агенције су истакли да ће систем штитити јавну управу и критичне инфраструктуре које чини 780 институција републичког нивоа, јединица локалне самоуправе, правосуђа, сектора енергетике и рударства, здравствене и социјалне заштите, финансијских система, хране и воде, саобраћаја, комуникација и информационих технологија, науке и образовања и сектор националних споменика и вриједности.

- Систем такође има функцију "безбједног интернета" за дјецу, те пружаоца заштите малим и средњим предузећима - навели су из Агенције.

Са техничког становишта /софтверска и хардверска рјешења/, систем се састоји од 15 безбједносних чворишта и Дата центра и дизајниран је за одбрану од најсложенијих сајбер пријетњи, укључујући државно-спонзорисане нападе.

Из Агенције су навели да са организационог становишта систем служи за рад будућем републичком ЦЕРТ-у, секторским ЦЕРТ тијелима и регионалним /мезорегијским/ ЦСИРТ тијелима.

- За партнера је, у складу са смјерницама Владе за управљање кризом ланаца снабдијевања и политички мотивисаних не-УН санкција, изабрана компанија ЕЛИНЦ, групације `Чајна електроник корпорејшн`, специјализовани произвођач опреме из домена националних система информационе безбједности - наведено је у саопштењу.

У саопштењу је наведено да је систем у више наврата презентован стручној јавности /институцијама, корпоративном и ИКТ сектору/, и то 10. маја, 15. маја и 25. јуна.