latinica  ћирилица
23/07/2024 |  15:14 ⇒ 15:27 | Аутор: РТРС

Додик: Српска успјешно функционише упркос настојањима Амбасаде САД

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да Српска успјешно прати инвестиције и измирује обавезе упркос неоправданим америчким санкцијама и настојањима службеника Амбасаде САД да то што више отежају.
Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Додик је рекао да се редовно исплаћују пензије, плате и остале обавезе.

Он је истакао да одлазећи амерички амбасадор у БиХ Мајкл Марфи због властите немоћи покушава Српској да нанесе зло, додајући да ће он ускоро отићи и бити повучен, јер се, између осталог, понашао дилетантски и неозбиљно.

Додик је рекао да је Република Српска лани имала 2,2 милијарде КМ инвестиција, колико ће отприлике бити и ове година и да је остварила повећање јавних прихода, што јој омогућава да функционише.

Додик је рекао и да Српска има депоновани новац на рачунима у иностранству, али да га под притиском америчких фактора, нажалост, не може трансферовати. Додао је да службеници америчке Амбасаде одлазе у банке и озбиљне фирме, гдје, како каже, пријете и покушавају да нешто негативно ураде без икаквог основа.

- Неке наше фирме попут Проинтера постигле су референце да могу да конкуришу за најозбиљније послове на овим просторима и у региону. Али пошто то смета америчким ИТ компанијама, онда та предузећа морају бити уништена и зато су увели санкције иако те фирме раде по закону - рекао је он.

Додик је рекао да Алтернативна телевизија, која је под америчким санкцијама, функционише и да ће тако бити и у наредном периоду, али са озбиљним проблемима.

- Значајан дио проблема који има АТВ проузроковала је БН телевизија која их је стално, путем контаката са Американцима клеветала. АТВ је једини медиј на свијету који је санкционисала америчка администрација. Чак ни медији који су пратили Исламску државу нису санкционисани - рекао је он.

Додик је рекао да се Амбасада САД у БиХ дрско мијеша у унутрашње ствари, јер сматра да јој је све дозвољено и на располагању.