latinica  ћирилица
23/07/2024 |  13:11 ⇒ 15:19 | Аутор: РТРС

Додик обишао Бањско-рекреативни центар Српске Топлице; За неколико мјесеци отварање објекта (ФОТО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик обишао је данас просторије у Бањско-рекреативном центру Српске Топлице у Бањалуци.
Додик у Српским Топлицама - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Додик у Српским ТоплицамаФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

У посјети Центру били  су и министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић, директор Института за физикалну медицину, рехабилитацију и ортопедску хирургију "Др Мирослав Зотовић" Горан Талић и специјалиста физикалне медицине и рехабилитације др Сњежана Новаковић Бурсаћ.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик нагласио је да је Бањско-рекреативни центар Српске Топлице један од симбола Бањалуке.

- Очекујемо да ћемо за неколико мјесеци доћи овдје и свечано отворити центар, а то ћемо радити када господин Талић да зелено свјетло да све функционише како треба. Ово је један у низу објеката које градимо у здравственом систему. Радује ме да чујем да овдје постоје и кадрови који ће потпуно преузети бригу да све буде како треба. Уложен је озбиљан напор да се ово доведе у овакво стање. Драго ми је да ће и грађани Бањалуке имати прилику да користе базен, који ће бити посебног типа - рекао је Додик. 

      View this post on Instagram

A post shared by Мин. здравља и соц. заштите (@ministarstvo.zdravlja.srpske)

 Министар здравља и социјалне заштите Ален Шаренић рекао је да је изградњу објекта финансирала Влада Републике Српске и да је ријеч о модерном објекту у којем се термална вода користи за гријање и хлађење објекта.

Према његовим ријечима, објекат има 25 соба са 50 кревета.

Директор Института за физикалну медицину, рехабилитацију и ортопедску хирургију "Др Мирослав Зотовић" Горан Талић рекао да је вриједност центра 32,5 милиона КМ без ПДВ-а.

Бањско-рекреативни центар Српске Топлице ће бити пуштен у рад након прибављања документације и ентеријерског опремања намјештајем.

Бањско-рекреативни центар у Српским топлицама пружаће здравствене услуге из области физикалне медицине и рехабилитације, уз значајан терапијски и бањски дио, односно кориштење природне термоминералне воде за комбинацију терапијског садржаја са сегментом рекреације и бриге о здрављу, навели су из Института.

Додик у Српским Топлицама (predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja)

- Окосница доступних услуга и садржаја биће едуковани и уиграни медицински тимови те квалитетно, модерно и рационално кориштење природног ресурса термоминералне воде, што подразумијева већи број водених и пратећих садржаја, као што су затворени и отворени базен, као и мали базен за дјецу са простором за сунчање, велнес базен - масаже, сауне, слана соба, тепидаријум, кнајп каде, турско купатило, базени, те фитнес, теретана и слични садржаји - сапштено је из Института.

Бања у Српским Топлицама (ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja)

Услуге новог центра биће доступне како осигураницима Фонда здравственог осигурања Републике Српске тако и корисницима на лично плаћање.

Планирано је и провођење различитих превентивних и програма за масовне незаразне болести.

Нови објекат је у завршној фази опремања, а уз подизање квалитета услуга Института, један од главних циљева новог објекта је и враћање на употребу грађанима Бањалуке и Републике Српске, гостима и туристима, термоминералне воде по којој је овај град био препознатљив.

Горан Талић (Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja )

Јавна здравствена установа Институт за физикалну медицину, рехабилитацију и ортопедску хирургију "Др Мирослав Зотовић" започео је 2019. године активности на реализацији пројекта "Бањско-рекреативни центар Српске Топлице" у жељи да за своје кориснике подигне квалитет услуге, те да један од најпрепознатљивијих амбијената поново активира и врати на употребу грађанима Бањалуке и Републике Српске, гостима и туристима.

Бруто грађевинска површина, према подацима Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске, је око 7.350 метара квадратних распоређених у четири етаже.

Објекат је изграђен уз поштовање свих савремених стандарда енергетске ефикасности. За загријавање и хлађење ће се у потпуности користити термоминерална вода уз употребу топлотних пумпи.

Из Института истичу да ова посјета потврђује посвећеност институција Републике Српске унапређењу здравствене заштите и јачању капацитета референтних здравствених установа у складу са потребама грађана, те стављања у функцију природних ресурса у сврху развоја здравствених и туристичких садржаја.