latinica  ћирилица
23/07/2024 |  12:37 ⇒ 13:36 | Аутор: РТРС

Лавров: Формира се Велика Евроазија - прикључује се и арапски свијет

Москва намјерава да укључи Савјет за сарадњу арапских држава Персијског залива у процес формирања Великог евроазијског партнерства - исто као и друге организације које су укључене у живот континента, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.
Сергеј Лавров (Фото: EPA-EFE/NATALIA KOLESNIKOVA, илустрација) -
Сергеј Лавров (Фото: EPA-EFE/NATALIA KOLESNIKOVA, илустрација)

- Евроазија се формира као самостални дио мултиполарног, полицентричног свијета. Ради се у корист стварања Великог евроазијског партнерства - рекао је Лавров на састанку са лидерима руских невладиних организација.

Како је додао, процес формирања партнерства у Евроазији дуги низ година карактерише јачање веза између ШОС, АСЕАН и Евроазијске економске заједнице

- Ту ћемо укључивати и друге структуре које се баве материјалним дијелом сарадње на том простору, укључујући Савјет за сарадњу арапских држава Персијског залива. И то је Евроазија - поручио је Лавров.

Идеју о формирању Великог евроазијског партнерства изнио је предсједник Русије Владимир Путин 2017. године.

Тада је рекао да "удруживање потенцијала интеграционих формата попут Евроазијске економске заједнице, Појас и пут, ШОС, АСЕАН може бити основа за формирање тог партнерства. По ријечима Путина, учесници у партнерству могу бити Кина, Индија, Пакистан, Иран, земље ЗНД и друге државе и удружења.