latinica  ћирилица
23/07/2024 |  12:30 ⇒ 13:26 | Аутор: РТРС

Потписан Споразум о електронској размјени података - код нотара без додатних увјерења

Министри унутрашњих послова и правде Републике Српске Синиша Каран и Милош Букејловић потписали су са предсједником Нотарске коморе Републике Српске Бориславом Радићем Споразум о електронској размјени података који предвиђа повезивање нотарских канцелерија у Републици Српској са јавним евиденцијама Министарства унутрашњих послова.
Потпис споразума - Фото: РТРС
Потпис споразумаФото: РТРС

Пројекат је кључан за постизање лакших административних процедура, брже и ефикасније подршке за грађане, а конкретно значи да грађани за остваривање различитих правних услуга код нотара неће морати прилагати увјерења о пребивалишту, што је до сада била обавеза и пракса, већ ће нотари електронским путем приступити евиденцији пребивалишта и боравишта грађана и на једноставан начин провјерити податаке из евиденције.

Каран се захвалио Нотарској комори, на чију иницијативу је покренута ова активност, истичући да је Министарство унутрашњих послова Републике Српске отворено за сарадњу по питању електронске размјене података из јавних евиденција, те да за слично МУП стоји на располагању и другим заинтересованим институцијама и органима управе, банкама и привредним субјектима. Министарство унутрашњих послова омогућава без накнаде провјеру личних података у складу са законом.

Букејловић је рекао је да ће електронска размјена података утицати на ефикасније функционисање нотарског система, као и да ће Министарство правде вршити координацију и надзор Нотарске коморе и нотара, како је то предвиђено Споразумом.

- Споразум ће олакшати пословање нотара у Републици Српској јер се убрзава обрада података и тиме доприноси ефикаснијим поступцима који се воде пред нотаримa. С друге стране, грађани у Републици Српској ће на једном мјесту обављати правне послове у вези са нотарима - рекао је министар Букејловић.

Радић је истакао је да се значај потписивања овог Споразума огледа у томе што се омогућавањем електронске размјене података олакшава и убрзава процес рада нотара, самим тим јер грађани на територији Републике Српске приликом кориштења услуга нотара неће бити у обавези одлазити у полицијске управе и прибављати увјерења о пребивалишту, односно боравишту.

Напоменуо је да је за нотарску службу веома значајно повезивање ове двије институције јер је на овај начин још једном указано повјерење нотарској служби која заједно са свим учесницима у овом процесу ради на остварењу циљ а то је да поступак пред нотаром за грађане буде брз и ефикасан.

Нотари ће приликом обављање нотарске службе користити успостављени сервис за потребе добијања података о адреси пребивалишта/боравишта за физичка лица односно грађане који користе њихове услуге а све у складу са одредбама Закона о нотарској служби у Републици Српској  и Закона о спречавању прања новца и финансирања терористичких активности.