latinica  ћирилица
23/07/2024 |  10:40 ⇒ 11:37 | Аутор: РТРС

Додик демантовао Хелеза: Хеликоптери Србије могу да избаце 65 тона воде, а ОС БиХ мање од двије тоне (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је у нашем Јутарњем пограму да је раније потписан споразум о сарадњи са Србијом када је ријеч о помоћи приликом гашења пожара, те навео да је сада то проблематизовано у Сарајеву, иако БиХ нема капацитете за овакве интервенције, првенствено јер располаже са застарјелом опремом и хеликоптерима који нису безбједни.
Хеликоптер МУП-а Србије (фото: instagram.com/mupsrbije) -
Хеликоптер МУП-а Србије (фото: instagram.com/mupsrbije)

- Много захвалности дугујемо Србији и предсједнику Александру Вучићу јер су прихватили позив да стационирају један хеликоптер у Требињу. Када избије пожар и ако дјелујете брзо, велике су шансе да ћете спријечити његово ширење - истакао је Додик.

Он је рекао да је, због конфигурације терена и потребе за испашом, велики број пожара намјерно изазван, што тражи велики ангажман који исцрпљује људске и материјалне ресурсе.

- Република Српска данас има већи капацитет за гашење пожара него што има Федерација. Прошле године је наш Хеликоптерски сервис био ангажован на гашењу пожара у Федерацији - навео је Додик.

Говорећи о капацитетима Србије, Додик је рекао да хеликоптери у једном налету могу избацити 65 тона воде, док хеликоптери Оружаних снага БиХ могу да понесу тону и 800 килограма, што демантује министра одбране у Савјету министара Зукана Хелеза који тврди другачије и пореди ресурсе са Србијом.

- БиХ, односно Оружане снаге имају хеликоптере који су неисправни. Нису безбједни. Један хеликоптер се срушио - истакао је Додик.