latinica  ћирилица
23/07/2024 |  08:50 ⇒ 11:00 | Аутор: СРНА

Кошарац: Нема одустајања од Устава, Дејтонских надлежности и механизма координације

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је да Република Српска неће одустати од 14 кључних приоритета из Мишљења Европске комисије, при чему посебно инсистира на усвајању закона о Уставном суду БиХ и одласку страних судија.
Сташа Кошарац - Фото: Уступљена фотографија
Сташа КошарацФото: Уступљена фотографија

- За то нам је потребно партнерство са структурама из ФБиХ, али оне очигледно бјеже од рјешења - рекао је Кошарац.

Наводећи да је јасно да је финансијска помоћ ЕУ често условљена политичким критеријумима и да се увијек моделира нешто што је изван Устава и Дејтона, Кошарац је констатовао да је то неприхватљиво.

- Морамо наћи оквир и начин да испунимо стандарде ЕУ уз пуно уважавање Устава, дејтонских надлежности и механизма координације. То је некада тешко и споро, али од тих принципа се не може одустати - поручио је Кошарац за данашњи сарајевски "Дневни аваз".

Он је оцијенио да односе у БиХ додатно усложњава чињеница да "тројка" свакодневно очекује одјек Сарајева и СДА, покушавајући да се позиционира код гласачког тијела.

- Често имају изразито радикалне ставове на фону политика Бакира Изетбеговића. Некада су заиста блиједа копија СДА у институцијама на нивоу БиХ - рекао је Кошарац.

Према његовим ријечима, евидентно је да је у БиХ и даље присутан јак утицај међународног фактора, што се одражава на урушавање Дејтонског споразума и Устава БиХ, као и на урушавање међусобног повјерења и могућности унутрашњег договора два ентитета и три конститутивна народа.

- Низ је примјера који то доказују. Договор који су домаћи политички лидери постигли у Лакташима трајао је само онолико колико је било потребно да се одређене структуре врате у Сарајево - констатовао је Кошарац.

Истичући да енергију треба усмјерити на унутрашњи договор са представницима друга два народа, Кошарац је оцијенио да представници ФБиХ треба да покажу храброст, одговорност и политички став спрам реалности да Кристијан Шмит нема легитимитет високог представника.

- Нису се одредили ни према намјештеном и политички монтираном процесу против предсједника Републике Српске Милорада Додика, којем се суди само због тога што је свој посао радио у складу са Уставом БиХ и Уставом Републике Српске, као и чињенице да не жели да се повинује самовољи нелегитимног странца Шмита - рекао је Кошарац.

Он је поновио да је рјешавање проблема у вези са намјером Хрватске да изгради одлагалиште радиоактивног отпада на Трговској гори, на граници са БиХ, нулти приоритет министарства на чијем је челу и да су предузете бројне активности како ово било спријечено.