latinica  ћирилица
23/07/2024 |  08:26 ⇒ 11:37 | Аутор: РТРС

Мацура: Србија лидер на Западном Балкану у финансијској подршци породицама (ВИДЕО)

Србија је лидер на Западном Балкану, али и у односу на многе државе у Европи у смислу финансијске подршке породицама. Измјенама Закона о финансијској подршци породици са дјецом, који је предложило Министарство за бригу о породици, за прво дијете од 1. новембра исплаћиваће се 500.000 динара, а за друго дијете 600.000 динара, рекла је министарка без портфеља у Влади Србије задужена за област родне равноправности, спречавања насиља над женама и економског и политичког оснаживања жена Татјана Мацура.
Татјана Мацура - Фото: РТРС
Татјана МацураФото: РТРС

Мацура је гостујући у нашем Јутарњем програму истакла да је проблем наталитета тишти и Србију у Српску и да је изазов за све модерне породице да се уради нешто више на усклађивању рада и родитељства.

- Ми тренутно биљежимо драматичан пад наталитета што представља дугорочне посљедице на тржиште рада, али ту је и добра вијест а то је тренд пораста животног вијека човјека - каже Мацура.

Србија је, истиче она, високо на љествици родне равноправности у свијету, има стратегију о родној равноправности и многе документе који су произишли из стратегије.

- Имамо велики индекс родне равоправности. Око 40 одсто жена учествује у законодавном процесу, у Парлменту сједи преко 30 одсто жена, на челу Скупштине се налази жена, а у Влади су жене које држе веома важне и озбиљне ресоре - истиче она.

Мацура је навела податак да је од почетка године у Србији убијено 13 жена. Према њеним ријечима, најважнији корак у борби против насиља је економско оснаживање жена, жртава породичног насиља, како би могле да се удаље од насилника на прави начин.

- Ми препознајемо као такво економско насиље кроз Закон о спречавању насиља у породици. Нажалост, нисмо развили механизме да га и на прави начин развијемо када препознамо то насиље. Један од задатака у Влади ће бити, између осталог, и подршка жртвама насиља у погледу економског оснаживања - наводи Мацура.

Према њеним ријечима, оне карике у ланцу када је у питању институционална подршка, а које не пружају адекватну подршку жртвама, потребно је да се на прави начин идентификују.