latinica  ћирилица
22/07/2024 |  19:58 | Аутор: СРНА

Будимир: Повећане Трампове шансе

Професор међународних односа на бањалучком Факултету политичких наука Жељко Будимир сматра да су шансе републиканског кандидата за предсједника САД Доналда Трампа повећане повлачењем из изборне трке актуелног Џозефа Бајдена и готово извјесног именовања Камале Харис за кандидата демократа.
Жељко Будимир (Фото: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ) -
Жељко Будимир (Фото: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ)

- Камала Харис /актуелни потпредсједник САД/ још није званично номинована као кандидат, али је то готово извјесно. Моја процјена је да је то један од најслабијих кандидата. Она је изнуђени кандидат - рекао је Будимир.

Он је нагласио да су демократе тренутно у неповољнијем положају него прије повлачења Бајдена, а посебно након атентата на Трампа, који је повећао изборне могућности.

Будимир је за АТВ рекао да има још доста до избора, али да су унутрашњи односи у САД радикализовани, да изборну трку прати опасност од насиља, те да је у САД изборни систем компликован и склон манипулацијама.

Будимир је указао и да та земља на спољнополитичком плану дјелује на начин који није добар за оне државе које буду окарактерисане као противници Америке.