latinica  ћирилица
22/07/2024 |  19:12 ⇒ 20:25 | Аутор: РТРС

Зашто је политика важнија од спасавања људи и имовине? (ВИДЕО)

Захтјев за ангажман хеликоптера МУП-а Србије који би помогао у гашењу евентуалних пожара, упутио је замјеник предсједавајуће Савјета минстара Сташа Кошарац. Одговор очекиван – захтјев одбијен. Кријући се иза закона и општих аката одговорност пребацују на Министарство безбједности, међутим суштина је иста. Док бошњачка политичка сцена на челу са министром одбране Зуканом Хелезом, на несрећи и хуманитарном раду јача мишиће, у Српској страхују од нових пожара.
Хеликоптер из Србије - Фото: РТРС
Хеликоптер из СрбијеФото: РТРС

Неприступачна и удаљена мјеста отежавају посао ватрогасцима, који свакодневно у борби са ватреном стихијом стављају живот на коцку. Само на подручју Требиња 2/3 подручја чини неприступачни терен. На одређена мјеста ни ватрогасци ни људски фактор, не може приступити. Због тога хеликоптери имају кључну улогу.

- Хеликоптери избаце много више воде и за краће вријеме сигурно је то много значајан учинак. Па видјели смо то протеклих дана Гацко и Љубиње гдје успјешно локализован пожар на овим теренима - рекао је Неђо Ћук, замјеник старјешине територијалне ватрогасно – спасилачке јединице Требиње.

Претходних 10 до 15 дана ангажованост Хеликоптерског сервиса Српске на максимуму. У само дан и по, избачено је 140 тона воде приликом гашења пожара. Велико оптерећење и за хеликоптер и посаду, због тога у наредним данима хеликоптер Српске биће на сервису. У оваквим околностима помоћ Србије неопходна – њихов хеликоптер спреман да помогне Српској, потврђују надлежни.

- Сад у овом тренутку могу рећи стварно да је неопходна јер сваки минут може бити драгоцјен. Тренутно немамо ни један активан пожар што не може, што не мора да значи да се неће десити за сат времена. Те бих опет на овај начин да кажем спустио лоптицу мало и замолио људе да политику склоне са стране да опет кажем нама професионалцима омогуће да можемо да радимо свој посао - поручио је Бобан Кустурић директор Хеликоптерског сервиса Републике Српске.

Међутим, професионализам није јача страна бошњачкој политичкој сцени. Након што је захтјев за ангажман хеликоптера МУП-а Србије стигао на адресу минстарства одбране у Савјету министара и сами смо тражили резултат одлуке. Одговор очекиван - кријући се иза закона и општих аката одговорност пребацује на Министарство безбједности. Саопштење у складу са досадашњим ставовима минстра одбране Зукана Хелезе, само љепше упаковано.

- У складу са наведеним законом међународна помоћ се тражи након проглашавања стања природне или друге несреће, те наглашавамо да се иста може тражити када се властитим снагама и средствима не може адекватно одговорити на природну и другу несрећу - наводе на упит РТРС- а из Министарства одбране у Савјету министара – Канцеларија за односе с јавношћу.

Иако није потписник овог одговора, оличење је он ставова Зукана Хелеза, који се није могао суздржати мржње и антагонизма према Србима. Умјесто да доприноси гашењу пожара и спасавању живота, он га и данас распламсава преко друштвених мрежа.

- Нећу одобрити употребу хеликоптера МУП-а Републике Србије за гашење пожара на територији Босне и Херцеговине. Овај задатак успјешно могу извршити домаће надлежне институције Оружане снаге Босне и Херцеговине - каже Зукан Хелез министар одбране у Савјету министара.

Подсјећају још једном српски представници у БиХ институцијама на неадекватност опреме којом Хелез константно боде очи.

- Неки желе да блокирају, неки желе да кажу да постоји хеликоптер оружаних снага БиХ-а , нико не умањује ал то нису адекватни хеликоптери који то могу да врше - сматра Сташа Кошарац замјеник предсједавајуће Савјета министара.

Да политика бошњачког Сарајева руши безбједносни систем БиХ и региона, сматрају у Српској. Умјесто логичне захвалности према Србији, узвраћа се хушкачком политиком.

- На бази понуде да вам неко спасава животе ваше и вашу имовину, ви направите хушкачку политику против Србије. То је страшно - каже Синиша Каран министар безбједности Републике Српске.

А покушао је Хелез хушкачком политиком и прошле седмице, када је иронично Србији нудио помоћ на потенцијалним жариштима, заборавивши да оно чиме се хвали, хеликоптери оружаних снага БиХ, нису ни близу капацитета само једног противпожарног хеликоптера који има Србија.