latinica  ћирилица
22/07/2024 |  18:14 ⇒ 19:00 | Аутор: РТРС

Министарство финансија Српске одбацује наводе америчке Aмбасаде у БиХ; Чињенице демантују лажи

Министарство финансија Републике Српске демантује ново оглашавање америчке Амбасаде у БиХ којим се задире у унутрашња питања и лажним наводима обмањују грађани Републике Српске под наводном бригом за стање финансија, а доводи се у питање и слобода тржишта и правни систем, те само постојање Републике Српске.
Министарство финансија (фото: Илустрација) - Фото: РТРС
Министарство финансија (фото: Илустрација)Фото: РТРС

- Поново се спомиње теза гдје је новац.  Из Министарства финансија их питамо: Гдје су аргументи? Ко хоће може да види истину, а сви подаци који их демантују у Консолидованом извјештају о извршењу буџета који је јаван и доступан на сајту Министарства финансија и Народне скупштине Републике Српске - наведено је у саопштењу Министарства финансија Републике Српске.

Управо ради грађана, Министарство финансија реагујући на саопштење америчке Амбасаде, поручује да чињенице демантују лажи, а чињенице су да је Република Српске прошле године отплатила 983 милиона старог дуга.

- Средствима од задужења су отплаћене старе обавезе, а задуживања су из године у годину све мања. Буетом се планирају сви приходи и сви расходи, па тако и дуг. Јавни дуг Репубике Српске је на крају прошле године био 34,6 одсто БДП-а, а данас је тај дуг 32,2 одсто БДП-а - додаје у саопштењу.

Министарство финансија Републике Српске одбацује и лажи о пословању са фирмама које су на тзв. "црној листи" Министарства финансија САД-а, јер се вербалним притисцима без аргумената на посредан начин онемогућава пословање у Републици Српској и блокирају веома важни јавни послови и системи на којима су те фирме ангажоване.

- Те компаније су ангажоване на јавним тендерима у складу са Законом о јавним набавкама и прошле су тендерску процедуру која се заснива на закону, а њихово кршење проузрокује санкције. У овом случају нема кршења процедура, закона, ни прекршаја, што значи да се доводи у питање правни систем и тржишна конкуренција, мијешањем у унутрашња питања у Републици Српској - истичу у Министарству финансија Српске.

Веома важно је напоменути, додају, да је чак и амерички USAID на једном од пројеката за софтвер за дуг за извођача изабрао управо компанију PROINTER, што говори о томе да је то респектабилна фирма у области којом се бави.