latinica  ћирилица
22/07/2024 |  17:57 ⇒ 20:37 | Аутор: РТРС

Клима уређаји - спас у врућинама, али и пријетња по безбједност (ВИДЕО)

Од лускуза, постали су нужда. У вријеме тропског таласа, грађани Српске, али и региона спас проналазе у клима уређајима. У вријеме екстремних температура, неријетко ови расхладни системи раде и без паузе. Иако су олакшица и спас у врелим данима љета, ови уређаји могу да буду и пријетња по безбједност. Нередовно сервисирање климе, поред респираторних проблема, може да доведе и до пожара.
Клима уређаји - Фото: РТРС
Клима уређајиФото: РТРС

Црвени метеоаларм, осим расхладних система, упалио је и пожаре. Ватра која је недавно захватила спољну јединицу клима уређаја на згради у Раковици, нажалост, један је од многих примјера неправилног или нестручног руковања електричним уређајима у овом дијелу године.

Први сигнал упозорења јесте звук варничења. Струка појашњава да постоје различити узроци и бројни фактори који могу да доведу до екплозије или пожара на клима уређају.

- Неоргинални резервни дио, односно пластични кондензатор или је рецимо клима превише прљава, па се мотор вентилатора прегрије. На примјер и вазхух у систему, ако се клима није извакумирала може да доведе до дизел ефекта - истакао је Владимир Дујаковић, мајстор за клима уређаје.

Кључ је у превентивном дјеловању, а најадекватнија превентива јесте редовно чишћење и контрола. Климу би требало сервисирати једном до два пута годишње.

- То вам не узима пуно времена. То је у принципу пар минута. Подигнете поклопац, испод имате најчешће два филтера која се перу под водом, евентуално остатак усисати. Може да проузрокује и здравствене проблеме ако не одржавате редовно, макар филтере. Ко има проблема са алергијама и неке друге здравствене проблеме, једноставно може да дође до компликација, а детаљније чишћење би у сваком случају требало препустити овлаштеном сервису, да сте сигурни и да имате климу која је поуздана - поручио је Александар Груловић, сервис и продаја бијеле технике.

Грађани су, углавном, упознати са потребом редовног одржавања клима уређаја.

А поред респираторних проблема, нередовно сервисирање може да проузрокује и пожар. Према искуству ватрогасаца, најчешћи узрок јесте људски фактор. Апелују-искључити климу прије изаска из стана.

- Од почетка године било је 129 интервенција, од тога четири су биле управо климе, а поприлично је захтјевно гасити, зависи све од спратности. Према нашем искуству, већином долази до запаљења вањске јединице која је на згради и што је већа спратност и сама поставка вањске јединице, далазимо до момента да некада морамо и љествама, а некада успијемо и са терасе да гасимо - истакао је Милош Радоњић, старјешина Територијалне ватрогасне јединице Добој.

Исправан уређај, квалитетна инсталација и одговорно кориштење кључни су за спрјечавање незгода попут пожара. Редовни сервиси, осим превенције од незгода, продужавају и вијек вашег клима уређаја.