latinica  ћирилица
22/07/2024 |  17:24 ⇒ 18:43 | Аутор: РТРС

Црква Светог Арханђела Михаила у манастиру Моштаница проглашена спомеником културе (ВИДЕО)

Црква Светог Арханђела Михаила у манастиру Моштаница код Козарске Дубице проглашена је спомеником културе од изузетног значаја. Због периода настанка, архитектонске вриједности и сачуваног аутентичног изгледа сматра се једним од најзначајнијих православних манстира.
Манастир Моштаница - Фото: РТРС
Манастир МоштаницаФото: РТРС

Први писани траг у вези са манастиром спомиње се у 15. вијеку у мађарском попису гдје се помиње братство манастира Моштаница. Каснијим археолошким истраживањима пронађени су предмети који свједоче о постојању православне богомоље из 1112. године .

- Овај камени монументални храм настаје касније за вријеме Немањића јер се види да је он могао бити задужбина само некога имућног владара ко је имао новац да тако нешто масивно подигне ипак је ово највећа средњевјековна црква у Босни и Херцеговини - каже Сергије Антић, игуман манастира Моштаница.

Мјештани кажу да је манастир стуб духовности поткозарског краја. Подржавају и чињеницу да је заштићен и проглашен спомеником културе од изузетног значаја.

Због димензија, ово је друго по величини манастирско здање у БиХ. Посебан допринос монументалности храма наглашава начин зидања од посебно тесаних масивних камених плоча.

- Сам манастир Моштаница слави преображење 18. и 19. август и то је један од највећих зборова на подручју Дубичке регије који окупља не само људе из Козарске Дубице, него и и из других градова. Организујемо и вече ојкаче као један од најбитнијих идентитета нашег народа - нагласио је Раденко Рељић, начелник општине Козарска Дубица.

Манастир Моштаница најстарија је српска богомоља поткозарског краја, зато је био неопходан званичан статус споменика културе, односно свједочанства историје и развоја.

- У сваком случају да доноси бенефите ако ништа бољу уређеност у смислу и чувања и заштите како уже зоне саме цркве гдје се она налази тако и шире зоне. Неће моћи доћи до неких нежељених радова који би могли да угрозе ова здања јер сматрам да је и игуману и свима другима који ће доћи послије њега од великог значаја - истакла је Жељка Стојичић, министарка просвјете и културе.

У манастирској ризници чуван је кључ на којем је урезана 1.111 година. У олтару манастира сачувана је икона Мајке Божије из 16. вијека. Једна од драгоцјености су одежде Василија Острошког.