latinica  ћирилица
22/07/2024 |  12:19 ⇒ 12:19 | Аутор: СРНА

Реализација пројекта изградње водоводне мреже почела у више општина

Реализација пројекта који се односи на реконструкцију и изградњу водоводне и канализационе мреже почела је у неким општинама у Републици Српској, иако ће грант ЕУ од 17,3 милиона евра, који је за то предвиђен у 14 локалних заједница, бити оперативан средином идуће године.
Министарство финансија (фото: Илустрација) - Фото: РТРС
Министарство финансија (фото: Илустрација)Фото: РТРС

Помоћник министра финансија Бојана Васиљевић Пољашевић изјавила је Срни да је спровођење пројекта кренуло у мају у Теслићу.

- Прва општина која је почела са радовима је Теслић, потом су кренуле Пале са два пројекта, а ради се и у Зворнику, Трну и Лакташима. Градишка је потписала највећу вриједност уговора од 10,6 милиона КМ без ПДВ-а, а слиједи Зворник са 8,9 милиона без ПДВ-а - навела је она.

Према њеним ријечима, уговор са Требињем биће потписан у наредних петнаестак дана.

Пољашевићева, која је на челу тима који је кандидовао пројекат Владе Републике Српске, подсјетила да је пројекат финансиран из три извора.

- Новац је обезбијеђен из кредитних средстава Европске инвестиционе банке, дио из средстава локалних заједница, а остатак од око 35 одсто потребних средстава односи се на грант. Око 50 одсто кредитних средстава већ је повучено - прецизирала је она.

Говорећи о гранту, Пољашевићева је навела да би на нивоу Европске комисије све требало да буде потписано најкасније до новембра, а средства би требало да буду оперативна до средине идуће године.

Првобитно је било предвиђено, појаснила је, да пројект обухвати 24 општине, али поједине нису могле да буду кандидоване јер неке нису биле довољно "зреле" са својом пројектном документацијом.

Она је напоменула да је једина инвестиција у БиХ коју ће подржати ЕУ у најновијем инвестиционом пакету, пројекат водоводне и канализационе мреже у Републици Српској.