latinica  ћирилица
22/07/2024 |  09:38 ⇒ 09:46 | Аутор: СРНА

Борељ: Разговараћемо о ставу Мађарске о улози Брисела у Украјини

Министри спољних послова ЕУ разговараће данас о посјетама премијера Мађарске Виктора Орбана Русији, Украјини, Кини и САД, као и ставу Будимпеште у вези са улогом европског блока у Украјини, изјавио је високи представник Уније за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ.
Жозеп Борељ (Фото: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS) -
Жозеп Борељ (Фото: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS)

Он је посјете Орбана Русији, Украјини, Кини и САД, у оквиру личне "мировне мисије", назвао "неприхватљивим".

- Разговараћемо о ономе што се догодило и ставовима које је заузела Влада Мађарске - рекао је Борељ.

Борељ је додао да ће чланице ЕУ морати да разговарају о поменутом притању прије било какве потенцијалне одлуке у вези са односом према предсједавању Мађарске Европским савјетом у наредних неколико мјесеци, јавио је Ројтерс.

Током десетодневне мировне мисије, мађарски премијер је 2. јула посјетио Кијев и разговарао са предсједником Украјине Владимиром Зеленским, а три дана касније отишао је у Москву да разговара са руским лидером Владимиром Путином.

Он је након тога боравио у посјети Пекингу, гдје се састао са кинеским предсједником Си Ђинпингом, те у Вашингтону, гдје је на маргинама самита НАТО-а разговарао са турским предсједником Реџепом Тајипом Ердоганом.

Орбан је послије самита посјетио бившег предсједника САД Доналда Трампа у његовој резиденцији на Флориди, а међу темама о којима су разговарали били су начини рјешавања украјинског сукоба.

Након тог састанка, Орбан је рекао да је сигуран да ће Трамп, уколико побиједи на америчким предсједничким изборима у новембру, ријешити украјински проблем.

Шефова дипломатија ЕУ данас ће на састанку у Бриселу разговарати о сукобу у Украјини и о ситауцији на Блиском истоку.

Борељ ће предсједавати министарском састанку.