latinica  ћирилица
22/07/2024 |  08:26 ⇒ 09:17 | Аутор: РТРС

Цицовић: Декларација Свесрпског сабора - завјет Републике Српске и Србије (ВИДЕО)

Декларација Свесрпског сабора је завјет Републике Српске и Србије и српског народа у цјелини, која обавезује националне представнике да заједно раде на очувању идентитета Срба на овом простору, његовањем културе, српског језика и ћирилице, као и традиције и православља, рекао је шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић.
Млађен Цицовић - Фото: СРНА
Млађен ЦицовићФото: СРНА

Цицовић је у нашем Јутарњем програму нагласио да је Свесрпски сабор круна свега онога што су у протеклом периоду радила два руководства Српске и Србије са Додиком и Вучићем на челу.

- У овом тренутку најважнији су јединство и саборност српског народа јер ћемо само тако знати како да радимо за будућност и слободу. Декларација усвојена на Свесрпском сабору позива на мир и стабилност у региону - истакао је Цицовић.

Према његовим ријечима, декларација обавезује да у наредном периоду "сви заједно радимо на свему што је значајно за очување наше културе, традиције, обичаја, српског језика, ћирилице, вјере православне".

Цицовић је нагласио да је са министром културе Србије Николом Селаковићем разговарао о свим активностима које предстоје а које су дефинисане Декларацијом.

- Три најважнија догађаја су Дани Српске у Србији, Дани Србије у Српској и Лицидерско срце и организовању ових манифестација приступићемо на озбиљан и веома садржајан начин - додао је Цицовић.

Како је напоменуо, од 20. до 26. септембра Дани Српске у Србији биће одржани у 12 градова, од Суботице до Врања.

- Република Српска ће се представити у најбољем свјетлу, а 20. септембра у 12 часова у свим градова биће отоврене изложбе слика наших академских сликара - рекао је Цицовић.

Додао је и да ће у октобру бити одржани Дани Србије у Српској.

- Ипак, највише смо поносни на Лицидерско срце, међународни фестивал фолклора који ће бити одржан од 15. до 19. авуста у Ужицу, Златибору и Вишеграду. На том фестивалу ће учествовати више од хиљаду дјеце узраста од 10 до 16 година из 11 земаља  - истакао је Цицовић.

Шеф Преставништва Српске у Србији нагласио је да ће ово бити прилика да наша дјеца размијене обичаје, културу и традицију са дјецом из цијелог свијета.