latinica  ћирилица
21/07/2024 |  17:46 ⇒ 20:08 | Аутор: Блиц

Водите рачуна о клима уређају - снимљено како гори (ВИДЕО)

Због екстремно високих температура које су захватиле регион у посљедњих десетак дана, велики број грађана није гасио расхладне уређаје попут климе, а колико њихово преоптерећење може бити опасно, показали су пожари који су у јуну и јулу "гутали" читаве станове у Београду.
Клима уређаји (Фото: EPA/DIMITRA LOUVROU, илустрација) -
Клима уређаји (Фото: EPA/DIMITRA LOUVROU, илустрација)

Случај од недјеље, када је зграда у Раковици горјела након што је експлодирала клима, узнемирио је грађане, а сада се на друштвеним мрежама појавио нови снимак који показује тренутак у којем почиње пожар на клима уређају.

На снимку се види пламен који почиње да захвата спољну јединицу клима уређаја, а звук варничења, један је од главних упозорења на пожар који може да се прошири и захвати терасу и читав стан, у зависности гдје се клима налази.

Како спријечити пожар на клима уређају?

Према ријечима Давора Видовића, помоћника начелника Управе ватрогасно-спасилачке јединице Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије, само је један разлог зашто може доћи до паљења клима.

- Пожари настају јер су уређаји неисправни, то доводи до кварова који често резултирају пожаром усљед трења, варничења или усљед проблема са електроинсталацијом која се запали на спољној јединици климе  - рекао је раније Видовић.

Оцијенио је и да је једина превентива редовна контрола климе.

- Сви уређаји који су исправни и који се редовно сервисирају немају тих проблема. Може чак и да се деси да се прљавштина увуче у спољне дијелове климе, поготово када спадне спољна решетка па птице ту натрпају грање и то може да се запали - истиче Видовић.

Како каже, ако постоји и најмања сумња у ефикасан рад клима уређаја, требало би контактирати мајстора.

- Ако имате сумњу у функционисање клима уређаја, ако се чују неки звуци из климе требало би престати са коришћењем климе. Наравно, подразумијева се да свако коришћење неког уређаја мора да буде дозирани, а обзиром да климе током ових високих температура раде по читав дан, то додатно утиче на њихову могућност кварења - упозорава Видовић.

Обавезно чишћење клима једном годишње

Владимир Дујаковић, мајстор за климе, објаснио је за Прва ТВ да ли би требало уопште да гасимо климу, и ако да, када би то требало да се ради.

- Пошто су ове огромне врућине, уколико је екстремна температура, требало би да кад излазите из куће искључите климу, за сваки случај. Постоји више различитих разлога због којих може доћи ди паљења климе. Може се запалити енергетски резервни дио, то је пластични кондензатор, или је клима превише прљава па се мотор вентилатора прегрије. На примјер, уколико се не уради вакумирање клима уређаја након извјесног времена се може догодити квар - рекао је он.

Напомиње да је потребно минимум једном годишње чистити и сервисирати климе код куће, док је за пословне објекте то два или више пута годишње.

      View this post on Instagram

A post shared by SERBIA LIVE - BEOGRAD (@serbialive_beograd)

Клима уређај чест узрок пожара љети

Из искуства ватрогасаца, најчешћи узрок настанка пожара је људски фактор - неправилно или нестручно руковање електричним уређајима у овом дијелу године, када је јако топло.

- Оно што се често дешава је да оставимо укључене клима уређаје без надзора, јер би нам одговарало да се вратимо у расхлађене просторије када је врело. Често се дешава да клима уређаји буду узрочници пожара у овом периоду - навео је раније Александар Крстић, шеф Одсјека у Управи ватрогасно спасилачке јединице у Београду.

Грађанима савјетује да када избије пожар позову ватрогасце, јер уколико се на вријеме реагује "пожар гаси чаша воде".

- Ако се реагује на вријеме пожар се може угасити. Важно је када позову ватрогасце да кажу прецизну локацију, прецизну адресу и док не стигну ватрогасци покушају сами да угасе, ако је мали пожар. Уколико је пожар велики и видите да не можете ништа - евакуишите се, изађите из стана или куће, не користите лифтове, не искључујте струју у згради. Сачекајте ватрогасце који ће провјерити да ли је неко остао у лифту, и они искључивати електричну енергију у зградама - савјетује Крстић.