latinica  ћирилица
21/07/2024 |  14:02 ⇒ 17:54 | Аутор: РТРС

Марко Ђукановић - један од најслушанијих композитора класичне музике на нашим просторима (ВИДЕО)

Мирко Ђукановић - по занимању електроинжењер, али и велики заљубљеник у музику.
Марко Ђукановић - Фото: РТРС
Марко ЂукановићФото: РТРС

Овај млади човјек један је од најслушанијих композитора класичне музике данас на просторима БиХ.

- Нисам завршио музичку школу, завршио сам Електротехнички факултет у Источном Сарајеву, а музика је моја највећа љубав. Поред клавира свирам гитару, мандолину, укулеле, све врсте перкусија, бас гитару - каже Мирко.

Овако причу почиње Мирко Ђукановић који се компоновањем бави од 15 године, а љубав према класичној музици наслиједио је од оца.

- Моја сестра је за 15 рођендан добила клавир за поклон. Ја тада нисам био заинтересован за клавир. Повремено сам знао да сједнем за клавир, али већ касније када сам прешао у средњу школу почео сам озбиљније да свирам и да смишљам неке своје композиције - каже талентовани композитор.

Прве конпоноване нумере нису привукле пажњу слушалаца, али овај млади човјек није одустајао.

- Тек након годину и по дана једна од мојих композиција доживјела је огроман успјех то је "Laurace dance" коју сам написао у средњој школи. Њу сам замислио да буде тема за филм који бих некада снимио, али игром случаја никада филм нисам направио. Њу сам објавио да остане да може неко да је послуша - додаје Мирко.

Музика коју компонује спада у жанр неокласичне музике. Музика коју ствара на друштвеним мрежама броје и по неколико стотина хиљада прегледа.

- Инспирацију налазим у филмовима. Пустим сцену из неког филма и то ме води до тонова. Ја то само надоградим. Да склопим једну композицију сад када имам више обавеза и према послу и породици треба око мјесец дана. То је пасиван рад јер не желим себи да намећем ништа превише јер ипак то радим из љубави и желим да тако и остане - истакао је Мирко.

Позиви за сарадњу продуцената врло брзо су стигли, и то за учествовања на фестивалима од Јапана до Јужне Америке.

Међутим, о снимању албума или концертима не размишља јер му је породица истиче на првом мјесту.

Додаје да му је жеља да у будућности компонује музику за домаћу или страну кинематографију.