latinica  ћирилица
21/07/2024 |  13:31 ⇒ 14:31 | Аутор: СРНА

"Маршом одбране" почело обиљежавање Дана одбране Војковића, Грлице и Крупца (ФОТО)

Традиционалним "Маршом одбране Војковићи-Илињача" и историјским часом почело је обиљежавање 4. августа, Дана одбране Војковића, Грлице и Крупца у Одбрамбено-отаџбинском рату која је била кључна за очување Сарајевско-романијске регије.
Источно Сарајево - Марш одбране - Фото: СРНА
Источно Сарајево - Марш одбранеФото: СРНА

"Марш одбране" кренуо је испред цркве у Војковићима и завршио на брду Илињача, гдје је одржан историјски час и одата почаст страдалима 4. августа 1992. године у одбрани ових насеља Источне Илиџе.

У одбрани Војковића, Грлице и Крупца од напада такозване Армије БиХ 4. августа 1992. године погинуло је седам припадника Друге сарајевске бригаде Војске Републике Српске, док је 14 рањено.

Фото: Срна

Предсједник Предсједништва Борачке организације "Илиџански борац" Саша Шкобо рекао је на овом подручју у току Одбрамбено-отаџбинског рата страдало укупно 216 бораца.

Он је напоменуо да је у спомен-капели код цркве Светог Петра Сарајевског у Војковићима уписано и 50 имена страдалих бораца из Трнова, јер је у то вријеме Трновски батаљон био прикључен Дугој сарајевској бригади.

Шкобо је рекао да се данашњим маршом мира од Војковића до Илињаче, историјским часом, служењем помена за погинуле борце и подизањем заставе на Илињачи почиње манифестација "4. август 1992 - да се не заборави", која ће се, како каже, одржавати док год постоји Република Српска.

Ови манифестацију организују мјесне борачке организације Војковића, Грлице и Крупца и Борачка организација "Илиџански борац", а у оквиру ње биће одржана бројна спортска такмичења и акација добровољног давања крви 1. августа која ће бити проведена заједно са Удружењем добровољних давалаца крви.

- Искористо бих прилику и позвао све младе људе који могу да дарују крв да се одазову на ову акцију - рекао је Шкобо, који је и предсједник Организационог одбора манифестације.

Координатор борачких организација Сарајевско-романијске регије Горан Шеховац рекао је да 4. август један од битних дана за општину Илиџа и Српско Сарајево.

- Драго ми је да на овом маршу мира видим много омладине и наших сабораца из различитих јединица. Није нам циљ да било кога провоцирамо, него да изађемо на Илињачу која је била стратешка тачка када је ријеч о одбрани овог краја - рекао је Шеховац, који је и члан Предсједништва Борачке организације Републике Српске.

Да је 4. августа 1992. године такозвана Армија БиХ заузела ову територију, каже Шеховац, исход рата би отишао у неком другом смјеру.

Он је изрази задовољство што Борачка организација "Илиџански борац" гаји традицију и културу сјећања када су у питању Војковићи, Грлица и Крупац, општина Источна Илиџа и Српско Сарајево.

Начелник општине Истична Илиџа Маринко Божовић рекао је да је ова локална заједница у сарадњи са борачким организацијама као покровитељ учествује у финансирању свих манифестација и његовања културе сјећања на Одбрамбено-отаџински рат.

"Традиционалним походом на Илињачу и подизањем заставе желимо да одамо почаст онима који су положили животе за стварање Републике Српске", рекао је Божовић.

Он је навео да је више од 1.000 бораца са подручја општине Илиџа погинуло у Одбрамбено-отаџбинском рату.

"Жртва тих људи не смије бити заборављена. Њихове породице не смију бити заборављене", рекао је Божовић.

Истакао је да је кључно да младе генерације знају шта се дешавало на сарајевском ратишту, јер има много датума који пролазе неопажено, а били су одлучујући за процесе који су касније услиједили у смислу очувања територије.

- Сви треба да знају да овај народ, Војска Републике Српске, Сарајевско-романијски корпус није никога нападао, већ искључиво бранио своја огњишта. То је нешто што треба да пренесемо нашој дјеци - додао је Божовић.

Напад на Војковиће, Грлицу и Крупац почео је у раним јутарњим часовима 4. августа 1992. године, а само захваљујући херојској борби становника ових насеља спријечена је намјера припадника такозване Армије БиХ да заузму Илиџу и крену према Палама.

Током борби које су вођене 4. августа погинуло је седам, а рањено 14 припадника Друге сарајевске бригаде.

Одбраном ове територије сачувана је комплетна Сарајевско-романијска регија, али и Република Српска, јер је Илињача имала стратешку позицију са које се вршила контрола и штитила прва линије одбране Илиџе.